DSÖ, Mpox Virüsünü Uluslararası Endişe Verici Bir Halk Sağlığı Acil Durumu İlan Etti

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri, Çarşamba günü Uluslararası Sağlık Tüzüğü (IHR) Acil Durum Komitesi toplantısında üyelerin tavsiyesi üzerine, mpox vakalarındaki artışın uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu (PHEIC) oluşturduğunu açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen Çarşamba günü maymun çiçeği olarak bilinen mpox salgınlarının uluslararası endişeye yol açıp açmadığı konusunda görüş almak için toplantı çağrısında bulunmuştu.

Salı günü Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) durumu halk sağlığı acil durumu ilan etti.
Tedros , eskiden Twitter olan sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Acil Durum Komitesi’nin bana verdiği tavsiye ve dün bölgesel güvenlik açısından halk sağlığı acil durumu ilan eden [Afrika CDC]’nin tavsiyesi örtüşüyor” dedi .

Kladlar ve vakalar
Mpox vakaları Afrika’daki birçok ülkede, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) ve komşu Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da yayılıyor . DSÖ başkanı, Afrika’da daha fazla yayılma potansiyelinin endişe verici olduğunu söyledi.

Tedros, “Afrika’nın diğer bölgelerinde mpox’un diğer türlerinde görülen salgınlara ek olarak, bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır ” dedi.

Bu yıl, 524 ölümle birlikte 14.000’den fazla virüs vakası bildirildi; bu, 2023’e göre bildirilen vaka sayısında önemli bir artış anlamına geliyor.

Tedros daha önce mpox salgınlarının klad adı verilen farklı virüsler nedeniyle ortaya çıktığını belirtmişti.

Çarşamba günkü toplantıda, geçen yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde “esas olarak cinsel ağlar aracılığıyla” ortaya çıkan 1b klad virüsünün bulaştığını söyledi. Bu kladın daha ölümcül olduğu ve kişiden kişiye daha kolay bulaştığı bildirildi.

  1. grup Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yıllardır dolaşımda iken 2. grup, 2022 yılında uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan edilen küresel salgından sorumluydu.

Tedros, geçen ay Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne komşu olan ve daha önce mpox vakası bildirmemiş ülkelerde 1b’nin halefi olan türün yaklaşık 90 vakasının bildirildiğini söyledi.

“Bu salgınları durdurmak, her zaman olduğu gibi, toplulukların merkezde olduğu, kişiye özel ve kapsamlı bir müdahale gerektirecek.” dedi.

Salgının itici güçlerinin ele alınması
DSÖ Başkanı, BM kuruluşunun etkilenen ülkelerin hükümetleri, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve diğer ortaklarla birlikte “bu salgınların nedenlerini anlamak ve ele almak” için çalıştığını söyledi.

“Örneğin, kan örneklerini analiz etmek ve mpox vakalarını doğrulamak için makineler sağlıyoruz; laboratuvarların viral örnekleri dizilemesini destekliyoruz” dedi.

Ayrıca “sahada vaka soruşturması ve temas takibini desteklemek”, sağlık çalışanlarına eğitim vermek ve çok daha fazlasından bahsetti .

Acil aşılar
Şu anda mpox virüs salgınıyla mücadelede DSÖ tarafından önerilen ve onaylanan iki aşı kullanılıyor.

Geçtiğimiz hafta Acil Kullanım Listesi (EUL) çağrısı kapsamında Tedros, mpox aşısı üreticilerini, “henüz kendi ulusal düzenleyici onaylarını vermemiş olan düşük gelirli ülkeler için aşı erişimini hızlandırmak” amacıyla bu aşıları üretmeye ilgi göstermeye davet etti.

LAÜ, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) gibi ortakların dağıtım için aşı toplamasına izin verecek.

Tedros, “Teşhislere, aşılara, klinik bakım malzemelerine ve diğer araçlara eşit erişimi kolaylaştırmak için tüm ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi.

dsö’nün önerileri arasında toplum sağlığı ve sosyal önlemleri yerel bağlamlara uyarlayarak toplum korumasını artırmak, klinik mpox bakımı sunmak için rehberlik ve kaynak sağlamak ve daha fazlası yer alıyor.

Tedros, DSÖ’nün “önümüzdeki günlerde ve haftalarda küresel müdahaleyi koordine etmeye, etkilenen ülkelerin her biriyle yakın bir şekilde çalışmaya ve sahadaki varlığımızı kullanarak bulaşmayı önlemeye, enfekte olanları tedavi etmeye ve hayat kurtarmaya kararlı olduğunu ” söyledi.

Afrika bölgesi dışında ilk M çiçeği vakası İsveç’te görüldü

İsveç’in Afrika bölgesi dışında ilk M çiçeği vakasını doğruladığını kaydeden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, DSÖ’nün, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve birkaç Afrika ülkesinde hızla yayılmasının ardından dün M çiçeği virüsünün “uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu” açıkladığını hatırlattı.

Kluge, “İsveç sağlık yetkilileri, enfekte kişinin Afrika’da mpox salgını yaşanan bir bölgeye seyahat ettiğini açıkladı” ifadesini kullandı.

Enfekte olan kişinin belirtilerine göre tedavi gördüğünü bildiren Kluge, hastanın izolasyonu ve temaslı takibi dahil halk sağlığı önlemlerinin alındığını vurguladı.

Kluge, “İsveç sağlık otoriteleri, halkın geneline yönelik tehdidin düşük olmasına rağmen dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.