ABD’de Helene Kasırgası’nda 60’tan Fazla Kişi Hayatını Kaybetti

Foto: sosyal medyadan alınmıştır

Helene Kasırgası ABD’nin güneydoğusunda geniş bir alanda onlarca kişinin ölümüne ve milyarlarca dolarlık yıkıma neden oldu.

Helene kasırgası başlangıçta saatte 140 mil (225 kilometre) hızındaki güçlü rüzgarlarla Florida’nın kuzey Körfez kıyısına çarptı. Zayıflamış bir post-tropikal siklon olmasına rağmen, büyük bir yıkıma yol açtı.
Kuzey Carolina’nın batısındaki Asheville’de büyük bir sel felaketi bildirildi. Vali Ray Cooper, bunu eyaletini vuran “modern tarihin en kötü fırtınalarından biri” olarak nitelendirdi.
Kasırgaların sıkça görüldüğü Güney Carolina eyaletindeki bazı sakinler, Helene’in son 40 yılın en kötü fırtınası olduğunu söyledi.
Carolina dağlarındaki ücra kasabalarda elektrik ve cep telefonu hizmetinin olmadığı, yolların heyelan nedeniyle yıkıldığı veya gömüldüğü bildirildi.
Florida’nın Körfez kıyısındaki 700 nüfuslu bir ada kenti olan Cedar Key’de, kasırganın tüm yıkıcı gücü görüldü.
Yetkililer, Güney Carolina’da ölenler arasında iki itfaiyecinin de bulunduğunu söyledi.


Eyalet yetkililerine göre, Georgia’da hayatını kaybeden 17 kişiden biri acil müdahale görevlisiydi.
Florida Valisi Ron DeSantis, Helene’nin yol açtığı zararın, son 13 ayda Tallahassee’nin güneydoğusunda aynı bölgeyi vuran Idalia ve Debby kasırgalarının yol açtığı zarardan daha fazla olduğunu söyledi.


Tennessee’deki Erwin kasabasında, sel sularının yükselmesi sonucu bir hastanenin çatısında mahsur kalan 50’den fazla hasta ve personelin helikopterlerle kurtarılmasıyla dramatik bir kurtarma operasyonu gerçekleştirildi.
Cumartesi (29 Eylül) günü yaptığı açıklamada Başkan Joe Biden, Helene’deki yıkımı “ezici” olarak nitelendirdi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın FEMA yöneticisi Deanne Criswell ve İç Güvenlik Danışmanı Liz Sherwood-Randall tarafından “bölge genelinde yaşanan trajik can kayıpları” konusunda bilgilendirildiği belirtildi.
Açıklamada, “Başkan, Biden-Harris yönetiminin etkilenen kurtulanlara desteği nasıl hızlandırabileceği ve Kuzey Karolina’ya ek arama ve kurtarma ekiplerinin derhal konuşlandırılması da dahil olmak üzere kurtarma çalışmalarını nasıl hızlandırabileceği konusuna odaklanmaya devam etmeleri yönünde talimat verdi” ifadeleri yer aldı.
Eylül ayı dünya genelinde alışılmadık derecede yağışlı bir ay oldu. Bilim insanları, aşırı hava olaylarının bir kısmını insan kaynaklı küresel ısınmaya bağlıyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.