Kurtulmuş: TBMM, Anayasa Yapma Yetkisine de Gücüne de Sahiptir

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis Genel Kurulu’nun çalışmalarına başlayacağı 1 Ekim’den önce parlamento muhabirleriyle bir araya geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis Genel Kurulu’nun çalışmalarına başlayacağı 1 Ekim’den önce parlamento muhabirleriyle bir araya geldi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’te “28. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu. Yeni anayasa vurgusu yapan Kurtulmuş, “Türkiye’nin gerçeklerine uygun, milletimizin ihtiyaçlarına yönelik yeni bir anayasa yapılması zorunludur.” dedi.


Türkiye’de sadece bir ya da birkaç partinin değil, bütün toplumun anayasası olarak kabul edilebilecek bir “millet sözleşmesine” ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu çalışmalarda bütün siyasi partilerden iyi niyetli bir yaklaşım içerisinde olmalarını diledi.


TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Sivil, demokrat, katılımcı, güçler ayrımı prensibini bütünüyle benimsemiş, Türkiye’nin gerçeklerine uygun ve milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa çalışmasının yapılması zorunludur”

“‘TBMM bir anayasa yapamaz’ görüşü dışındaki bütün görüşleri biz dinleriz. TBMM, anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir. ‘TBMM’nin böyle bir yetkisi yoktur’ diyenler, demokrasiyi özümsememiş olan kesimlerdir” dedi.

Kurtulmuş, ”şimdiye kadar Anayasa’nın içeriğiyle ilgili hiçbir tartışmanın içinde olmadık, sadece yönteme ilişkin, partilerin tamamının katıldığı, katılımcı ve bütün Türkiye’yi kapsayan kuşatıcı bir anayasanın yapılması gerektiği üzerinde durduk. Bu çerçevede ilk 4 madde konusunda Türkiye’de parlamentoda temsil edilen partilerimizin hemen hemen tamamına yakınının herhangi bir iddiasının, teklifinin ya da bir sorununun olmadığı, bundan dolayı ilk 4 madde hakkında yapılacak herhangi bir tartışmanın sadece lüzumsuz gerilimlere ve zaman kaybına neden olacağını ifade etmek isterim. Anayasa tartışmalarının şeffaf bir zemin içerisinde yapılması herhalde en hayati hususlardan birisidir.


“‘Meclis Başkanı’nın elinde bir anayasa hazırlığı var ve bu anayasa hazırlığını diğer partilere empoze ediyor’ fikri de külliyen yanlış bir fikirdir. Meclis Başkanı’nın elinde üzerinde konuşulmuş bir madde bile yoktur. Biz sadece bu sürecin şeffaf ve açık bir şekilde yönetilmesinden kendimizi sorumlu tutuyor ve bu hususta gayret sarf etmeye çalışıyoruz” dedi.


Kurtulmuş, AYM’nin “milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde” kararı verdiği Can Atalay’ın durumuna ilişkin soru üzerine, “Meselenin bundan sonraki kısmı tamamen hukuki süreçlerle ilgilidir. Sonuç almak bakımından TBMM’nin bu aşamada yapabileceği bir şey yoktur” dedi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.