IMF’den Türkiye’ye ‘Asgari Ücret’ Çağrısı

Fotoğraf: İHA

IMF Türkiye misyonu başkanı, Türkiye’nin 1 Ocak’ta yapacağı asgari ücret artışında, geçen yıl olduğu gibi enflasyonun ciddi şekilde yükselmesine yol açacak bir artış yapmaması gerektiğini savundu.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh’tan asgari ücretle ilgili açıklama geldi. Walsh, Washington’daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, asgari ücrette yapılacak artış konusunda Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Walsh, Türkiye’nin 1 Ocak’ta yapacağı asgari ücret artışında, geçen yıl olduğu gibi enflasyonun ciddi şekilde yükselmesine yol açacak bir artış yapmaması gerektiğini ve en yoksul kesime destek önlemlerine odaklanması gerektiğini savundu.

Walsh, geçen yıl asgari ücrette yapılan artışa işaret ederek, “(Bu yüksek artışın) bu yıl olmamasını umuyoruz, çünkü enflasyonun yüksek olduğu birçok ülkeden edindiğimiz deneyimlere göre, asgarin ücretin bu oranda artırılması, enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa oluşturuyor. Yetkililerin bir denge kurması gerekiyor ve bunun farkındalar” açıklamasında bulundu.

Walsh, Türkiye’nin düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için nakit transferleri yaparak veya hükümet desteklerini daha etkili bir şekilde düzenleyerek sosyal programlar geliştirmesi gerektiğini belirtti. Finansal koşulların zaten sıkılaştığını kaydeden Walsh, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) iletişimini güçlendirmesi ve enflasyon hedefi olan yüzde 14’e ulaşmak için daha fazla faiz artışı yapması gerekebileceğini de sözlerine ekledi.

Walsh, “TCMB sıkılaştırma yanlısı bir tutum izledi ve enflasyonun düşüş trendine girdiği görene kadar faizleri sabit tutacağını dile getirdi” diye konuştu.

Ancak, piyasalarda TCMB’nin ne zaman faiz indirimine gideceğine dair farklı beklentiler bulunduğunu belirten Walsh, “Enflasyon aylık bazda yüzde 2,5 seviyesinde seyrederken, faiz indiriminden bahsetmek için muhtemelen erken” dedi.

Walsh, istikrarsız enflasyon beklentileri ve yüksek enerji ithalat ihtiyaçlarının Türkiye’yi olası enerji şokları ve enflasyonun hızlı bir şekilde artmasına karşı daha savunmasız hale getirdiğini ifade etti ve ülkenin bu durumu yenilenebilir enerji üretimini artırarak telafi edebileceğini kaydetti.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.