Türkiye’de Bir İlk Yaşandı: “Yıldızlar Gecesi”

Fotoğraf: Lila Müzik

Lila Müzik, Türkiye’nin önde gelen müzisyenleriyle İstanbul dinleyicilerine görkemli bir gece yaşattı.

Lila Müzik geçtiğimiz haftasonu İstanbul’un en görkemli ve tarihi salonlarından birinde 25. yılını kutladı. Sahneye çıkan müzisyenler Türkiye’nin seçilmiş müzisyenleri ve Lila Müzik tarafından albümleri çıkartılmış sanatçılar oldu.

Keman virtüözü Ayla Erduran’ın “Onur Konuğu” olduğu “Yıldızlar Gecesi”nde, Piyanist Gülsin Onay, Klarnetist Ayşegül Kirmanoğlu, Flülist Sibel Pensel, piyanistler Renan Koen, Ece Demirci, Toros Can, Emre Şen, Birsen Ulucan, Jerfi Aji, İris Şentürker, Hyun Sook Tekin, Güray Başol, Cem Esen, Mert Yeşilmenderes, Beril Can, İzmir Barok, Borusan Quartet, kemancılar Özcan Ulucan, Pelin Halkacı Akın, Elvin Hoxha Ganiyev, çellist Rahşan Apay ve Poyraz Baltacıgil bulundu.

Radyo programcısı Füsun Özgüç ile programcı- oyuncu Ali Pınar’ın sunuculuğunu yaptığı geceye iş, sanat, edebiyat, spor, medya ve cemiyet hayatının önemli isimlerinin aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

“Müzik hafızasının oluşmasına ve geleceğe aktarılmasına katkı sunuyoruz”

Fotoğraf: Mehmet Çağlarer

Lila Müzik kurucusu Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin konser başlamadan önce kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Narin;

“1999 yılında Lila Müzik’i kurarken amacımız ülkemizde müzik üreten besteci ve yorumcuların eserlerini kayıt altına almak ve ülkemizin müzik hafızasının oluşmasına, geleceğe aktarılmasına katkı sunmaktı. Müzik türü ayrımı yapmadan yola çıktığımız bu yolculukta çeyrek yüzyılı geride bıraktık. Müzik evreni çok geniş ve Lila Müzik olarak biz bu dünyayı geçmişi ve geleceğiyle bir bütün olarak görüyoruz. Bu nedenle de bir yandan tarihe iz bırakmış büyük sanatçıların albümlerini yayınlıyor, diğer yandan ise genç sanatçılar ve günümüzde yazılmış müzikleri yayınlıyoruz.

Çeyrek yüzyıla ulaşan yayıncılık yaşamımızda, toplumsal sorumluluklarımızın olduğunu bilerek, klasik müziğin daha geniş kitlelere ulaşması için çalışıyoruz.  AKM’nin kapalı olduğu dönemde, 2012-2016 yılları arasında, ‘Martı Klasikleri’ konser dizisini düzenledik. Sanatçıların bir dinleti sunup ardından icra ettikleri müzik hakkında sohbet ettikleri bu konserlerimiz, 4 yıl boyunca büyük ilgi gördü. Ayrıca Lila Müzik olarak 2003’ten bu yana da Antalya-Tekirova’da yapılan Phaselis Festivali’nin kurucusu olmanın yanında, 20 yılı aşkın bir zamandır festivale program desteği veriyoruz.

Bize göre bir ülke; bilgi ve emekle ürettiği değerlerinin kıymetini bilir, sahip çıkar, tecrübelerini akıl, bilim ve sanatla da harmanlarsa başarıya giden yolunu açmış olur. Başarının tesadüfi olmaması için de devamlılık ve bir gelenek oluşturmak gerekir. Lila Müzik olarak biz de bu bilgi birikimini, devamlılığı ve geleneği yaratmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı, yurdumuzda ve tüm dünyaya duyuran, hayatımıza müzikleriyle anlam katan sanatçılarımızla paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Cumhuriyetimizin 101’inci yılında, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere sunduğu evrensel bakış açısıyla, sanatla, bilimle, barış içinde, müziğin bizleri iyileştirdiği nice yıllar diliyoruz.” şeklinde konuştu.

Yıldızlar The Epoch Times Türkiye’ye Konuştu

Fotoğraf: Lila Müzik

Gecenin son performansını gerçekleştiren ve çok büyük alkış toplayan dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay, The Epoch Times Türkiye’ye konser hakkında şunları söyledi:

“Büyük bir mutluluk, büyük bir coşku. Adeta Süreyya Operası’nda bir bayram yaşadık. Düşünebiliyor musunuz, bunca sanatçı yıllardır bu çok değerli plak şirketi olan Lila Müzik ile, seslerini ülkenin farklı yerlerine duyurabiliyorlar. Onların titiz ve mükemmel çalışmaları ile eserlerini herkesle paylaşabiliyorlar. Nice 25 yıllara, müzikal torunlarımızla birlikte seslerimizi duyurmaya devam edelim. Bu gerçekten çok değerli bir şey. Dostlukla mükemmel bir yaklaşım. Çok mutluyuz. İstanbul dinleyicisi de bu akşam ki coşkusuyla bizleri yalnız bırakmadı. Harika bir akşam yaşadık.”

Fotoğraf: Epoch Times TR

Öte yandan dünyaca tanınan tarihçi ve yazar İlber Ortaylı’nın Gülsin Onay’a özel ilgi göstermesi ve Onay’a çiçek göndermesi dikkat çekti.

The Epoch Times Türkiye’ye konuşan Ortaylı, konseri muhteşem diye niteleyerek, “Harika bir geceydi.” dedi.

Ortaylı, Rahşan Apay ile yakinen ilgilendi. Fotoğraf: Epoch Times TR

Rahşan Apay: “Söz uçar yazı kalır”

Ortaylı, ülkenin belkemiği haline gelen viyolonsel sanatçısı Rahşan Apay’ı ayrıca tebrik etti ve onunla yakından ilgilendi.

Rahşan Apay, Lila Müzik için The Epoch Times Türkiye’ye şunları söyledi:

“Çok anlamlı bir geceydi. Özellikle Lila’nın 25. yılını kutlamak çok anlamlı çünkü bizim klasik müzik camiamız için gerçekten çok önemli işler yaptılar. Söz uçar yazı kalır. Her şeyi kayıtlara döken bir firma olmak kolay değil ve Türkiye’de bunu 25 yıldır yapıyorlar. Bunun bir parçası olmak gerçekten çok güzel.”

Güher-Süher Pekinel kardeşler konser sonunda İlber Ortaylı’nın yanına giderek keyifli dakikalar yaşadılar. Fotoğraf: Epoch Times TR

Dünyanın en iyi piyano ikilisi olarak kabul gören tek yumurta ikizleri Güher ve Süher Pekinel, İlber Ortaylı ile ilgilenenler arasında oldu.

Fotoğraf: Lila Müzik

“Emre Şen: Bize bir ilk yaşatılmış oldu”

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Roma Piyano Yarışması için İtalya’da konser veren ve yarışmanın juriliğini yapan Emre Şen, Türkiye’de bir ilk yaşatıldığını söyledi.

“Bize bir ilk yaşatılmış oldu. Çünkü bu kadar farklı müzisyeni bir arada görmek mümkün değil. Niye çünkü orkestra ile çıkıyoruz. Ya orkestra ya da solist oluyor. Ama biz piyanistler, viyolacılar, kemancılar, klarnetçiler hepimiz bir aradaydık. Çok değişik kendine has bir ortam oluştu. Şimdiye kadar bunu yaşamadık, sanırım bir daha da yaşamayız. Ben çok zevk aldım. Piyano çok güzeldi, salon dolu, salon nefis, müzisyenler şahane ne diyeyim ki, beraber olmak benim için bir gurur…”

Efdal Altun

Borusan Quartet – sırasıyla Esen Kıvrak keman, Nilay Sancar keman, Poyraz Baltacıgil viyolonsel, Efdal Altun viyola Fotoğraf : Mehmet Çağlarer

Borusan Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve Borusan Quartet ile özdeşleşen, uluslararası başarılara imza atmış viyola sanatçısı Efdal Altun:”Lila müzik ülkemiz için çok değerli, onun 25. Yılında çok güzel anlamlı bir gece oldu. Uzun zamandır görmediğimiz dostlarımızı da görmüş olduk, hepsi birbirinden değerli. Seyirci çok güzeldi, kalabalık bir ortamda çok keyifli bir akşam yaşadık hep beraber. Lila Müziğe nice yıllar diliyoruz.” şeklinde konuştu.

Jerfi Aji

Fotoğraf : Mehmet Çağlarer

Amerika’da yayınlanan Fanfare dergisi tarafından “Türkiye’deki görkemli klasik müzik geleneğinin temsilcisi” olarak nitelendirilen Jerfi Aji, The Epoch Times Türkiye’ye şu şekilde konuştu:

“Lila Müzik’in 25. yılını kutluyorum. Bu gece çok sevgili müzikal partnerim Rahşan Apay’a eşlik ettim.  Lila Müzik’ten bana ait bir cd çıkmamışsa da, bunun tohumlarını attık. Böyle bir Yıldızlar Gecesi olması çok heyecan vericiydi. Bu geceye ben de katılabildiğim için çok mutluyum. Lila Müzik, Türkiye’de yaptıkları bu çok önemli müzikal mirası gelecek 10 yıllara 100 yıllara taşıyor. Daha nicelerine…”

Elvin Hoxha Ganiyev

Fotoğraf : Mehmet Çağlarer

Yeni nesil keman virtüözlerinden başarılı sanatçı Elvin Hoxha Ganiyev, albümlerin alınmasını tavsiye ederek şu sözleri söyledi:

“Bu gece hepimiz için çok özeldi. Çünkü Türkiye’nin en önde gelen sanatçılarıyla hep beraber sahne paylaştık. Lila müzik, yıllardır Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen plak şirketlerinden. Özellikle bu gecede onun bir parçası olmak benim için de mutluluk vericiydi. Umarım 50. Yılında da 100. Yılında da hep beraber oluruz. Hepimiz üstüne daha fazla albümler kaydederiz. Herkesin, Türkiye’ye bu kadar değer katan Lila Müzik Plak Şirketi’nden cd’ler almasını ve dinlemesini tavsiye ederim.”

“Lila Müzik olarak 25 yılda 100’e yakın albüm çıkardık”

Lila Müzik Yöneticisi Dilek İçinsel Fotoğraf: Epoch Times TR

Lila Müzik Yöneticisi Dilek İçinsel, açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında şu sözleri dile getirdi:

“Lila Müzik olarak geride bıraktığımız 25 yıllık yolculuğumuzda bugüne kadar 100’e yakın albüm çıkardık. Bazı kayıtlar arşivlerin tozlu raflardan bulunup gün ışığına çıkartıldı, bazı kayıtlar ise kasetlerden aktarıldı, temizlendi ve müzik hafızamızdaki yerini aldı.  Arşiv ve bilgi birikimini gelecek kuşaklara aktarmanın, sahip olunan değerleri bilmenin ve tanımanın önemini her çalışmamızda daha derinden hissettik. Biz bu çalışmalarımızı yaparken içinde yaşadığımız zamanın yeniliklerini yaptığımız işe yansıtmaya çalıştık. Müzisyenlerin en önemli özelliklerinden birisi olan “ADANMIŞLIK VE YAPILAN İŞE ÇOK EMEK VERMEK, SÜREKLİ GELİŞMEK”  bizim için de büyük bir esin kaynağı oluyor. İşimizi yaparken büyük keman virtüözü  Ayla Erduran’ın her zaman söylediği  ‘Müzik, insanın kalbine bir parça iyilik ve sevgi koymaktır’ sözünü hiç unutmuyoruz. Bu yolculukta bizleri yalnız bırakmayan Narin Ailesi ve kurucumuz Oya Narin başta olmak üzere tüm dostlarımıza ve destekçilerimize teşekkür ediyoruz.”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.