5 Bin Falun Gong Uygulayıcısı Taipei’de Gösteri Düzenledi

18 Ekim 2025 tarihinde, Tayvan'ın Taipei kentindeki Özgürlük Meydanı'nda 5.000'den fazla Falun Gong uygulayıcısı, Falun Gong’un amblemini ve dört Çin karakterini oluşturdu. (Fotoğraf: Sung Pi-lung/The Epoch Times)
18 Ekim 2025 tarihinde, Tayvan’ın Taipei kentindeki Özgürlük Meydanı’nda 5.000’den fazla Falun Gong uygulayıcısı, Falun Gong’un amblemini ve dört Çince karakteri oluşturdu. (Fotoğraf: Sung Pi-lung, The Epoch Times)

Taipei’de 5 Bin Falun Gong uygulayıcısı, düzenledikleri gösterilerle Çin’deki zulme dikkat çekti. 18 Ekim 2025’te Falun Gong uygulayıcıları, Tayvan’ın başkenti Taipei’de anlamlı bir etkinliğe imza attı. Özgürlük Meydanı’nda toplanan 5 bin kişi, semboller ve Çin karakterleriyle barışçıl mesajlarını ortaya koydu. Katılımcılar, Falun Gong’un simgesi olan “Falun”u ve “Falun sürekli döner” anlamına gelen dört karakteri canlı olarak oluşturdu.

Bu büyük buluşma, sadece bir spiritüel etkinlik değil, aynı zamanda Çin’de devam eden insan hakları ihlallerine dikkat çekmeyi amaçladı. Güney Kore, Japonya, Almanya, Kanada, ABD ve Singapur gibi birçok ülkeden uygulayıcılar, Tayvan’da bir araya gelerek uluslararası dayanışma sergilediler. Katılımcılar, sessiz ama güçlü duruşlarıyla hem inançlarını hem de evrensel değerlere olan bağlılıklarını gösterdiler.

Falun Gong, 1992 yılında Çin’de bir meditasyon ile özdisiplin uygulaması olarak halka tanıtıldı ve hızla yayıldı. Uygulama, “Doğruluk, Merhamet ve Hoşgörü” ilkeleri üzerine kuruludur. Bu nedenle milyonlarca insan kısa sürede Falun Gong’u benimsedi. Ancak Çin Komünist Partisi, bu hızlı yayılışı tehdit olarak algıladı ve 1999 yılında Falun Gong’a karşı sistematik baskı uygulamaya başladı.

Çin’de Falun Gong Uygulayıcılarına Yönelik Baskılar Devam Ediyor

O tarihten bu yana, Çin’deki uygulayıcılar yoğun baskılarla karşı karşıya kaldı. Birçok kişi hapse atıldı, işkence gördü ve zorla organlarının alındı. Bu nedenle dünya genelindeki uygulayıcılar, barışçıl yollarla seslerini duyurmaya çalışıyor.

Falun Gong uygulayıcıları, 18 Ekim 2025 tarihinde Tayvan’ın Taipei kentinde toplu bir egzersiz gerçekleştirdi. (Fotoğraf: Sung Pi-lung/The Epoch Times)
Falun Gong uygulayıcıları, 18 Ekim 2025 tarihinde Tayvan’ın Taipei kentinde topluca egzersiz yaptılar. (Fotoğraf: Sung Pi-lung, The Epoch Times)

Etkinliği organize eden Tayvan Falun Dafa Derneği Başkan Yardımcısı Huang Chun-mei, gösterinin amacını şöyle açıkladı: “Bu uygulama bedenimi ve ruhumu iyileştirdi. Her yaştan insan bunu yapabilir. Günlük yaşama da engel oluşturmaz.” Ayrıca Tayvan’ın sunduğu özgürlük ortamının, Çin’deki baskılarla ne kadar zıt olduğunu vurguladı.

Bu yılki sembol tasarımını hazırlayan emekli mimar Wu Ching-hsiang The Epoch Times’a konuştu. Falun Dafa sembolünün yanı sıra, dört Çince karakterin insanlarda merak uyandırmasını hedefledi. Wu, “Bu mesaj insanları gerçeği araştırmaya yöneltebilir,” diyerek amacını ifade etti.

Etkinlik boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turist gösteriyi dikkatle izledi. Böylece etkinlik, yalnızca katılımcılara değil, izleyicilere de güçlü bir mesaj ulaştırdı.

Uluslararası Katılım ve Etkinliğin Ruhsal Etkisi

İzleyiciler arasında bulunan Türk mühendis Refet Gökçe Bozkurt da The Epoch Times’la duygularını paylaştı. “Bu kadar huzurlu ve anlamlı bir eylemi ilk kez görüyorum,” dedi. Etkinliğin sonunda uygulayıcılar hep birlikte Falun Gong egzersizlerini gerçekleştirdiler. Kalabalık, meditasyon hareketlerini uyum içinde uygulayarak ruhsal bir atmosfer yarattı.

Falun Gong uygulayıcıları, 18 Ekim 2025’te Tayvan’ın Taipei kentinde toplu egzersizlere katıldı. (Fotoğraf: Sung Pi-lung/The Epoch Times)
Falun Gong uygulayıcıları, 18 Ekim 2025’te Tayvan’ın Taipei kentinde topluca egzersiz yaptılar. (Fotoğraf: Sung Pi-lung, The Epoch Times)

Washington’dan gelen ev hanımı Chen Hui, Çince karakter oluşumunu daha önce görmüştü, ancak ilk kez aktif olarak yer aldı. Ayrıca duygularını, “Bugün burada olmak benim için unutulmaz bir deneyim oldu,” diye paylaştı. Daha önce Tayvan’ı ziyaret etmiş olmasına rağmen, böyle etkileyici bir etkinliğe katılmadığını da sözlerine ekledi. Böylece, etkinliğin kendisi üzerinde derin bir iz bıraktığını ifade etti.

Sonuç olarak, Taipei’deki bu barışçıl gösteri sadece bir inanç ifadesi olmakla kalmadı. Aynı zamanda Çin’deki baskılara karşı güçlü bir duruştu. Falun Gong uygulayıcıları, inançlarına olan bağlılıklarını sürdürüyor ve insan haklarını savunmaya devam ediyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.