Otizmli Çocuklar İçin Sosyal İzolasyon Yerine Sosyal Entegrasyon

Özel gereksinimli çocuklar ve ebeveynleri için sosyal entegrasyonu hedefleyen “Biz Birlikte Varız: Özel Gereksinimli Çocuklar ve Onların Ebeveynleri İçin Sosyal İzolasyon Yerine Sosyal Entegrasyon” projesi gerçekleştirilen açılış etkinliği ile başladı. Açılış etkinliği Mersin’de Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirildi. Açılışa İl Millî Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Kutlutekin Baş, Akdeniz İlçe Millî Eğitim Müdürü Saim Demir, Proje Koordinatörü Sibel Furtana, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, özel gereksinimli öğrenciler ile birlikte aileleri katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci yaptı. Özdemirci projenin tasarlanmasında emeği geçen ve projeye katkı veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Demirci özel gereksinimli öğrencilerin eğitimime karşı özel bir ilgi duyduğunu söyledi. Özel gereksinimli öğrencilerin eğitim almaları noktasında son yıllarda çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Öğrencilerin daha iyi bir eğitim almaları noktasında neler yapılabileceğini görmek açısından projenin çok önemli olduğunu ifade etti.

Demirci’nin ardından Proje Koordinatörü Sibel Furtana yaptığı konuşmada proje ilgili bilgi verdi. Furtana projenin çıkış noktasını Atipik Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların ve ailelerinin yaşadığı sosyal izolasyon olarak özetledi. Furtana, “Özel gereksinimli bireylerin toplumsal yaşamdaki duruşlarına dikkat çekebilmek ve geniş çaplı toplumsal farkındalık oluşturmak birinci hedefimizdir.” dedi.
Projeye farklı branşlardan 17 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilecek
Proje TÜBİTAK 4008 kapsamında özel gereksinimli bireylerin sosyal entegrasyonuna odaklanıyor. Proje özel gereksinimli çocukların toplumsal yaşama daha güçlü bir şekilde katılmasını desteklemek, ailelerin farkındalığını artırmak ve sosyal entegrasyonu teşvik etmek amacıyla gerçekleştiriliyor. Projeye 5-6 yaşlarında otizm spektrum bozukluğu olan 10 öğrenci ile birlikte aileleri katılıyor. İletişim becerilerindeki sınırlılık, duyusal hassasiyetler ve düzene aşırı bağımlılık gibi nedenlerle sosyal izolasyon yaşayan çocukların ve ebeveynlerinin toplumsal entegrasyonuna katkı sunmayı amaçlayan proje, Mersin, Toros ve Tarsus üniversitelerinden özel eğitim uzmanı, fizyoterapist, beslenme uzmanı, diş hekimi ve bilişim uzmanı gibi farklı branşlardan 17 akademisyen ile birlikte MEB personelinin yer aldığı güçlü bir uzman ekiple yürütülüyor.
Proje beş gün boyunca sürecek farklı etkinliklerden oluşuyor. Proje kapsamında aile eğitimlerinin yanı sıra çocuklara, sosyal yaşama uyum sağlamaları için çeşitli faaliyetler sunuluyor. Faaliyetler arasında duyu bütünleme eğitimleri, teknoloji ve mühendislik etkinlikleri ve doğa etkinlikleri bulunuyor. Ayrıca çocuklar Mersin Arkeoloji Müzesi, MBB MERCAN İklim ve Çevre Bilim Merkezi, Masal Evi, Devlet Opera ve Balesi gibi kurum ve kuruluşlara götürülerek buralarda çeşitli aktiviteler yapmaları sağlanacak.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.