Netanyahu: İsrail Güçleri Lübnan’da Kalacak

Binyamin Netanyahu, 7 Aralık 2025’te yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin birinci aşamasının yakında tamamlanacağını söyledi. Açıklama, ABD Başkanı Donald Trump ile düzenlenen ortak basın toplantısında yapıldı. (Fotoğraf: Daniel Torok, Beyaz Saray)
Netanyahu, 7 Aralık 2025’te ABD Başkanı Donald Trump ile düzenlenen ortak basın toplantısında bir açıklama yaptı. Binyamin Netanyahu, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin birinci aşamasının yakında tamamlanacağını söyledi. (Fotoğraf: Daniel Torok, Beyaz Saray resmi web sayfası)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail güçlerinin güney Lübnan’da kalacağını ve bunun gerekli olduğu sürece devam edeceğini söyledi. Başbakan 22 Haziran tarihli video mesajda yaptığı açıklamada İsrail ordusunun, kuzeydeki yerleşimlerin güvenliğini sağlamayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca Hizbullah saldırılarına karşı savunmayı gerekçe göstererek, IDF’nin tam hareket özgürlüğü olduğunu ifade etti.

İsrail-Lübnan hattında gerilim sürerken, ABD ve İran görüşmeleri İsviçre’de gerçekleşiyor. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, görüşmelerde daha geniş barış için çerçeve niteliğinde ilerleme sağlandığını aktardı. Özellikle Lübnan cephesi diplomatik sürecin merkezinde yer alıyor.

Tüm cephelerde çatışmaların bitmesini içeren 17 Haziran mutabakatı, Washington ve Tahran arasındaki çatışmayı durdurmuştu. İran, İsrail’in Lübnan’dan çekilmesini şart olarak görüyor ve egemenlik vurgusu yapıyor. Ancak anlaşma İsrail’i doğrudan taraf olarak kapsamadığı için İsrail çekilme çağrılarını reddediyor. Ayrıca kuzey İsrail güvenliğinin kritik olduğunu savunuyor.

Diplomatik çabaların temel unsuru haline gelen ateşkese rağmen çatışmaların genişleme riski endişe yaratıyor. Ateşkesin sürdüğü ikinci gün, Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi uyumun neredeyse tam olduğunu bildirdi. Bununla birlikte İsrail tankları Tyrus yakınlarında bir köyü hedef aldı. Ayrıca Beyrut üzerinde insansız hava aracı faaliyetleri gerçekleşti.

Netanyahu’nun açıklamaları bölgesel diplomatik sürecin ortasında geldi. Öte yandan ABD’nin arabuluculuk girişimleri devam ederken ateşkes mekanizmaları taraflarca değerlendiriliyor. Sonuç olarak bölgedeki güvenlik dengesi kırılganlığını koruyor. Ayrıca bu süreç uluslararası gündemde yakından izleniyor.

Lübnan ve İsrail hattında diplomatik çabalar sürerken öte yandan güvenlik endişeleri bölge gündeminde kalmaya devam ediyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.