
G7 ülkeleri İran’dan Husilere verdiği desteği sona erdirmesini istedi. G7 Dışişleri Bakanları, 22 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sırasında bir açıklama yayımladı. Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G7 ülkeleri, Yemen’deki Husi saldırılarını kınadı. Genel Kurulu toplantısına ayrıca Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi de katıldı.
Bakanlar, Husilerin Yemen ve Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını ve ayrıca sivil gemilere yönelik tehditleri durdurmasını istedi. G7, Husilerden tüm askeri faaliyetlerini derhal sona erdirmesini ve siyasi sürece dönmesini talep etti. Bakanlar, saldırıların deniz güvenliğini ve küresel tedarik zincirlerini tehdit ettiğini belirtti. G7 Bakanları özellikle enerji, gübre ve gıda taşımacılığına dikkat çekerek İran desteğinin uluslararası ticareti de tehdit ettiğini söyledi. Bu nedenle G7, bölgedeki gerilimi artırabilecek adımlardan kaçınılmasını istedi.
Suudi Arabistan’a yönelik saldırılar
Husiler, 2014’ten bu yana Yemen’in başkenti Sana’yı kontrol ediyor. Grup, bu ay Kızıldeniz kıyısında yeni bölgeler ele geçirdi. Öte yandan Suudi Arabistan, Husilere karşı hava saldırıları düzenledi. Suudi güçleri, 19 Eylül’de Riyad’a yönelen balistik füzeyi ve ayrıca Baish, Taif, Farasan ve Yanbu’ya yönelik saldırıları önledi.
Husi askeri sözcüsü Yahya Saree, yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın bir günde 157 saldırı düzenlediğini söyledi. Husi askeri sözcüsünün 21 Eylül’deki açıklamasına göre ayrıca toplam saldırı sayısı 917’ye ulaştı.
İngiltere de Suudi Arabistan’a ek askeri destek sağlayacağını açıkladı. Savunma Bakanı Wes Streeting, RAF Voyager tanker uçağının gönderileceğini söyledi.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan, 7 Ağustos 2026’da Mekke anlaşmasını imzalamıştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ittifak kapsamında teknik destek verilebileceğini belirtti.