
ABD Başkanı Donald Trump, bir soruya verdiği kısa yanıtta federal benzin vergisinin askıya alınmasını değerlendirdiğini açıkladı. Ancak olası düzenlemeye ilişkin ayrıntı paylaşmadı.
ABD’de federal benzin vergisi galon başına 18,4 sent olarak uygulanırken 6 Ekim’de benzinin ortalama fiyatı 4,36 dolara ulaştı. Bu fiyat, geçen yıl aynı dönemde 3,13 dolar seviyesindeydi.
Trump ayrıca Hürmüz Boğazı’ndaki petrol akışına ilişkin açıklamalarda bulundu. Boğazın açık olduğunu, petrol sevkiyatının arttığını, hatta savaş öncesindeki seviyeleri aştığını belirtti.
Trump iki gün önce, 5 Ekim’de Truth Social üzerinden de benzer değerlendirmeler yaptı. Trump’a göre benzin fiyatlarındaki artışın nedeni artık Hürmüz Boğazı değil. Rusya’daki rafinerilere yönelik Ukrayna saldırılarına dikkat çekerek rafinerilerdeki sorunların fiyatları etkilediğini öne sürdü.
Trump, 5 Ekim’de dizel maliyetlerini düşürmeye yönelik, çiftçiler ve kamyoncular için kırmızı dizel kullanımını genişleten bir karar imzaladı. Karar ayrıca bazı otoyol kullanım cezaları için federal yaptırım indirimi sağlıyor.
Bununla birlikte düzenlemeyle, bazı dizel vergileri ertelenecek ve bu uygulama 31 Aralık’a kadar sürecek. Trump, düzenlemenin özellikle kamyonculara yakıt başına yaklaşık 100 dolar kazandırabileceğini söyledi.
Benzin fiyatları, ABD’de siyasi tartışmaların önemli başlıklarından biri oldu. Demokrat Senatör Cory Booker, Trump’ın politikalarını eleştirerek, İran savaşının fiyat artışlarının temel nedeni olduğunu söyledi.
ABD Enerji Bilgi İdaresi de petrol fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Kurum, Orta Doğu’daki saldırıların petrol piyasasını etkilediğini bildirdi. Ayrıca tanker saldırıları, petrol altyapısındaki hasarlar, Rusya’daki petrol tesislerine yönelik Ukrayna saldırıları da fiyatları yükseltti. Son olarak kurum, Hürmüz Boğazı’ndaki sevkiyat kesintilerini de değerlendirdi.