Hamas Lideri Meşal: İsrail’e Karşı Direnişten Başka Yol Kalmadı

ŞAM – Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, İsrail’in Filistin’e yönelik uygulamaları karşısında direnişten başka yol kalmadığını söyledi. Meşal, Mahmud Abbas’ı kastederek, “Filistinli bazı resmi yetkililerin tutumunun Filistin halkının tutumunu yansıtmadığını” savundu. Hamas lideri, “Filistin halkının çoğunun direniş ve cihattan yanana tutum ortaya koyduklarını” da söyledi.
Hamas’ın sürgündeki Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Gazze’ye yardım taşıyan ve dün Şam’a gelen Asya 1 Yardım Konvoyu’nu ziyaret ederek aktivistler ile bir araya geldi. Meşal sloganlar eşliğinde geldiği toplantı salonunda, hem kendisi hem de Hamas ve Filistin halkı adına yardım gönüllülerine teşekkür etti.
Aktivistlere yönelik “Siz saygıdeğer, cesur ve yüksek insani değerlere sahip insanlarsınız.” diyerek başladığı konuşmasına Meşal, Gazze’ye yardım kafilesinde bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ederek bu çalışmaların Gazze’ye abluka kaldırılıncaya kadar devam etmesini istedi.
Katılımcıların arasında Pakistan ve Hindistan’dan iki ailenin çocukları ile kafileye katıldığına dikkat çeken Meşal, konvoyda bulunanlardan halklarına ve ülkelerine kendisi ve Filistin halkının teşekkürlerini iletmelerini istedi.
Meşal, konuşmasında,”İsrail ne bugün ne de yarın uluslararası kurallara hiç uymadı. Bunu ülkelerinizde anlatınız. İsrail sadece bölgede değil aynı zamanda dünyada da işgalci, katil, ırkçı ve terörün başı olan bir ülkedir. Gazze ablukası İsrail’in tek katliamı değil. İsrail Gazze’yi abluka altına aldığı gibi, Filistin topraklarını işgal ediyor. Evleri yıkıp sahiplerini evlerinden ediyor. Toprakları, sularını çalıyor. Hristiyan ve Müslüman ibadethanelerin yanı sıra kutsal Kudüs’ü yıkıyor. Tüm bunlara ek olarak kadın ve çocukları öldürüyor. Bir kısmını hapishanelerde tutuyor. Bu gün İsrail hapishanelerinde kadın ve çocukların da bulunduğu 8 bin Filistinli bulunuyor. Bunlara da işkenceler uyguluyor.” diyerek aktivistlerden İsrail’in bu uygulamalarını ülkelerinde anlatmalarını istedi.
İsrail’in yaptığı tüm bu uygulamalar karşısında Filistin halkının önünde tek bir seçenek kaldığını ifade eden Meşal, “Bunu için Filistin halkı bu tür uygulamalar karşısında gerçek tek bir yol kalıyor görüşmeler değil, direniştir. Bazı Filistinli bazı resmi yetkililerin, bazı tutumları ne içte ne de dışta Filistin halkının kararı ve tutumunu yansıtmıyor. Gerek içte gerekse dışta Filistin halkının çoğu, İsrail’in hiç bir hukuki yapısının olmadığını ve Filistin’in özgürleşmesi konusunda tek yolun direniş ve cihat olduğu görüşünü savunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Meşal konuşmasının devamında konvoyda bulunan aktivistlerden, Gazze’ye uygulanan abluka kırılana kadar mücadele etmesini istedi. Meşal ayrıca aktivistlere ortaya koydukları çabalardan ötürü tekrar teşekkür ederek kendilerinin çabaları ile Gazze’ye ablukanın sona erdirilmesinin yanı sıra Filistin topraklarının da özgürleştirileceğini aktardı.
Hamas lideri Meşal, kurulacak Filistin devleti konusunda ise, Filistin halkının şekli, dünya ülkelerinin itiraf edecekleri göstermelik bir devlet istemediğini, Filistin halkının hakkıyla toprağı üzerinde tesis edilecek ve başkenti Kudüs olan her anlamıyla tam bir devlet istediğini sözlerine ekledi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.