Rusya’da maden kazası; ölü sayısı 47’e ulaştı, 43 kişiden haber alınamıyor

MOSKOVARusya’nın Batı Sibirya Kemerova bölgesinde bulunan Raspadskaya kömür madeninde önceki gün meydana gelen iki ayrı patlamada, hayatını kaybeden işçi sayısı 47’e ulaştı. Feci kazada yaralananların sayısı 71 olarak açıklanırken, göçük altında olduğu belirtilen 43 kişiden halen haber alınamıyor.

Rusya Başsavcılığı Soruşturma Komisyonu Kemerova Bölgesi sorumlusu Nadejda Aneneva “Ölü sayısı 47’e ulaştı. Ancak toplam ölü sayısı ile ilgili konuşmak için henüz erken.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, madende ölen ve yaralanan madencilerin ailelerine gerekli yardımların yapılmasını istedi. Putin olayla ilgili yaptığı açıklamada, “Burada olay çok korkunç ve trajik. Burada kelimelerle taziye bildirmek uygun değil. Bunu tamamı ile anlıyorum.” dedi. Hastanede yaralıları ziyaret eden Rusya Başbakanı “Yalnız değilsiniz, devlet üzerine düşen her türlü görevi eksiksiz yerine getirecektir.” ifadelerini kullandı.

Kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine 33 bin dolar, ağır yaralılara 13 bin, hafif yaralılara da 7 bin dolar yardım yapılması kararlaştırıldı. Rusya Başbakanı olayın nedeni ile ilgili araştırma yapılması için özel bir komisyon kurulmasını da istedi.

8 Mayıs’ta akşam saatlerinde meydana gelen patlamadan dört saat sonra ikinci bir patlama meydana geldi. İlk açıklamalarda patlamaların metan gazı sıkışması sonucu oluştuğu belirtilirken, Rusya Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu kazanın nedeninin henüz belirlenmediğini söyledi. İkinci patlamanın ardından yıkılan ana kolon nedeni ile madende arama çalışmalarında bulunan ekipten 19 kişilik bir grubun da göçük altında kaldığı belirtiliyor.

Rusya Olağanüstü Hal Bakanı dün yaptığı değerlendirmede su tahliye sitemlerinin arıza yapması nedeni ile durumun kritik olduğunu, su seviyesinin düşürülmesinin de neredeyse imkansız olduğunu ifade etmişti.

Patlamanın meydana geldiği sırada madende 359 kişinin bulunduğu ve 282 kişinin tahliyesinin gerçekleştirildiği belirtildi.

Moskova’nın 300 kilometre doğusunda bulunan Kemerova maden ocağında yıllık 8 milyon ton kömür üretiliyor. Raspadskaya madenindeki feci kaza 80 bin nüfusun yaşadığı ilçede hayatı felç etmiş durumda.

Aynı madende ocak ayında meydana gelen kazada bir kişi ölürken, 2001’de benzer bir metan gazı patlamasında da 4 işçi hayatını kaybetmişti.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.