Evren ve Şahinkaya Tutuklanmadı

12 Eylül 1980 askeri darbesini yapan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında istenen tutuklama talebi davanın 3. duruşmasında mahkeme tarafından reddedildi.

 

78'liler Federasyonu: Devlet 12 Eylül dosyasını çok önemsememiş, Mahkeme salonu küçük, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili dava daha iyi gündeme getirilmeliydi
78'liler Federasyonu: Devlet 12 Eylül dosyasını çok önemsememiş, Mahkeme salonu küçük, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili dava daha iyi gündeme getirilmeliydi

Duruşma 11 Mayıs 2012 tarihine ertelendi. Mahkeme sanıkların yurt dışı yasaklarını kaldırmadı.

12. Ağır Ceza Mahkemesi müdahil olmak için yapılan başvurulardan Başbakanlık, CHP, TBMM, Hak-İş ve DİSK’in yanında Berfo Ana’nın başvurusu da kabul edildi.

Ankara cumhuriyet Savcılığı’na Evren ve Şahinkaya hakkında sistematik işkence yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacak.

Evren ve Şahinkaya için görüntülü sistem hazırlanacak. Sağlık durumlarına göre yataklarında duruşmaya getirilebilecekler.

İddianamenin bir bölümü Cumhurbaşkanlığına gönderilecek ve bilgi ve belgelerin bir bölümü Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla kurumlardan talep edilecek.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin açılan davada MİT, Adalet Bakanlığı ve Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda, işkencenin izine rastlanamadı. Kurumlardan mahkemeye gelen bilgilerde, “kurum arşivinde konuyla ilgili evrak bulunmamaktadır” denildi.

Mahkeme başkanı Süleyman İnce mahkemede kurumlara yazılan müzakerelere gelen cevapları okudu. sistematik işkence soruşturması yapılıp yapılmadığı konusunda şunları söyledi:
“59 ile gönderilen yetkisizlik kararları içeriğinde 1982 ve 1961 Anayasası ve AİHS ve AİHM kararlarında özetlenen yerleşmiş içtihatları ile bu içtihatların iç hukukumuzdaki hukuksal değeri dikkate alındığında, ‘kamu görevlilerinin faili olduğu yaşama hakkı ihlali, işkence ve kötü muamele suçlamalarında, hiçbir durumda zamanaşımı uygulanamaz, söz konusu kişilerle ilgili af düzenlemesi yapılamaz’ şeklinde vurgu yapılmıştır. Zamanaşımının kuralları işletilmeyerek makul sürelerde davaların açılıp davaların bitirilmesi gerektiğini konusunda tespit yapıldığı ve söz konusu soruşturmaların genel Cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiştir. Ayrıca görevsizlik kararıyla gönderilen dosyalarda, ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları sanıklar Evren ve Şahinkaya ile diğer şüpheliler tespit edilecek delilleri göre işkence kötü muamele, işkence ile adam öldürme, gözaltı ve işkence merkezlerinde kaybolma iddialarıyla ilgili soruşturma yapılabileceği, müşteki ve müdahillerin bu suçlarla ilgili belge, bilgi, tanık, vesaire delillerin söz konusu görevsizlik kararı verilen dosyalara sunulmasının faydalı olacağı değerlendirildi.”

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.