Norveçin Gizemli Tahıl Deposu

 

ABD, İngiltere, Norveç, Almanya, İsviçre ve Kanada gibi devletlerin fon aktardığı çılgın bir proje, duyanları şaşkına çeviriyor. Bu proje, büyük bir felaket yaşanması durumunda insanların soyunu devam ettirebilmesini amaçlayan ‘‘Svalbard Tohum Deposu’’

Depo, Küresel Hasat Çeşitliliği Örgütü’’ ve Norveç hükümeti tarafından yaptırılmış. Depoda hava sıcaklığı bazı tohumların 1000 yıl yaşayabildiği eksi 18 dereceye kadar düşürülüyor.

Fotograf: Chris Jackson/Getty images

Depo, Norveç’in kuzeyindeki Spitsbergen Adası’nda, buzullar arasında bulunuyor. Büyük bir dağın130 metrealtında inşa edilen ve milyonlarca dolara mal olan bu benzersiz depo, 2008 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Depoda şu anda yaklaşık 4 milyon tohum saklanıyor ve bu tohumlar dünyanın dört bir yanından getirtilmiş. 4,5 milyon tohum kapasitesine sahip olan ambar dolduğunda ise, her türden meyve, sebze ve tahıl tohumu ambarda bulunuyor olacak.

Projenin arkasındaki beyin ‘‘Cary Fowler’’. Fowler’a göre depo insanlık için çok önemli. Yaptığı açıklamada “Küresel tohum deposu, tarımsal çeşitliliğimizin yok olmasını önlemek açısından çok önemlidir. Tarımsal ürün çeşitliliğinde kitlesel bir yok oluş var ve insanlar bunun farkında bile değiller. Depolanan ürünler, besin ihtiyacımızın karşılanması açısından hayati bir önem taşıyor. Gelecekte bu depoya çok ihtiyacımız olacak’’ diyor

Depo konusunda farklı görüşler de yok değil. Amerikalı araştırmacı William Engdahl, “Ölüm Tohumlar/ Kalıtımın Değiştirilmesinin Arkasındaki Karanlık Oyunlar” adlı kitabında Norveç’in kuzeyindeki Spitsbergen Adası’nın buzlaşmış kayalıklarının altında, “dünyayı ekonomik ve genetik olarak ele geçirme planları”nın yattığını iddia ediyor.

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.