‘Yuan’daki Enteresan Gelişmeler Devam Ediyor

PEKİNGeçen hafta sonundan itibaren Çin Merkez Bankası’nın açıklamaları ile hareketlenen yuan, ABD Doları karşısında değer kazandı. Geçtiğimiz cumartesi günü Merkez Bankası olarak bilinen Çin Halk Bankası, Çin para birimi yuanda gelişmeler olabileceği yönünde bir açıklama yapmış, piyasalar tarafından olumlu karşılanan bu açıklama büyük beklentiler oluşturmuştu.

Çin Merkez Bankası, pazar günü bir açıklama daha yaparak, yuanın bir kerede ve yüksek bir oranda değer kazanmasını gerektirecek ve haklı kılacak altyapının hazır olmadığını duyurmuştu. Bunun üzerine, pazartesi 6,82.75 olan Merkez Bankası ortalama kuru, salı günü 6,79.80’e gerilemiş ve yuan, uzun süredir ilk defa dolar karşısında yüzde 0.43 oranında değer kazanmıştı. Buna ek olarak, çarşamba günü 6,81.02’ye yükselen yuan, perşembe gününü de aynı değerden kapatmıştı.

 

DAR BANT ARALIĞINDA KONTROLLÜ DALGALANMA

Merkez Bankası, son olarak yuanın dolar karşısındaki ortalama kurunu 6,78.96 olarak açıkladı. Bu rakam da pazartesiden bu yana yuanın yüzde 0,5 oranında değer kazandığını gösteriyor. Yuanın değer kazanma süreci Çin yönetimi tarafından iç ve dış dinamikler dikkate alınarak, son derece titiz bir şekilde formüle edilen bir politika çerçevesinde yürütülüyor. Bu politikanın esaslarını dar bant (Narrow band) aralığında kontrollü bir dalgalanma (Managed floating) ilkesi oluşturuyor. Bu süreçte, Merkez Bankası tarafından belirlenen kurun piyasa kabulünde Çin kamu bankalarına çok önemli bir rol düşüyor.

Uzmanlar, yıl sonu itibariyle, yuanın ABD karşısındaki değer kazanma oranının, ABD yönetiminin beklediği yüzde 30-40 yerine, sadece yüzde 3-5 aralığında gerçekleşmesinin rasyonel ve kabul edilebilir buluyor. Zira, yuanın değer kazanma süreci, sadece global ve Çin’deki ekonomik parametrelere bağlı değil. İran gibi güncel ve son derece önemli gelişmelere de bağlı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.