ABD Kongresi Önünde Babalarının Kurtarılması Talebinde Bulundular

Komünist rejimi tarafından tutuklanan inanç mahkumlarının kızları ABD Parlamentosu Dışişleri Komitesi önünde 5 Aralık 2013’te tanıklık için ifade verdiler. Daha sonra babalarının fotoğraflarını basına gösterdiler (soldan sağa sırasıyla Lisa Peng, Grace Ge Geng, Ti-Anna Wang, Chen Bridgette ve Daniella Wang.
Komünist rejimi tarafından tutuklanan inanç mahkumlarının kızları ABD Parlamentosu Dışişleri Komitesi önünde 5 Aralık 2013’te tanıklık için ifade verdiler. Daha sonra babalarının fotoğraflarını basına gösterdiler (soldan sağa sırasıyla Lisa Peng, Grace Ge Geng, Ti-Anna Wang, Chen Bridgette ve Daniella Wang.)

Çin rejimi, muhalefetin direncini kırmak ve onları sonsuza dek susturmak adına ciddi işkenceler uyguluyor. Sırf vicdan mahkumları değil, onların akraba ve arkadaşları da işkenceden nasibini alıyor.

Geçen senenin Aralık ayında, beş genç kadın, Washington’da ABD Kongresinin bir alt komitesi önünde, Çin’de yıllardır tutuklu olan babalarından ayrı olmanın verdiği acıyı ve inanç ve aktivizmleri yüzünden nasıl işkence gördüklerini anlattılar.

Komite Başkanı Chris Smith “Çin’de bir inanç mahkumu tutuklandığında, işkence gördüğünde veya infaz edildiğinde, o kişinin tüm ailesi ve arkadaşları da çok büyük kayıp, taciz, şaşkınlık, üzüntü ve acı yaşıyor” dedi.

Smith, mahkum edilen kişiye daha fazla zulüm etmek adına, aile üyelerinin de sık sık “sorgulama, kötü muamele ve ev hapsi” gibi yöntemlere tabi olduğunu ifade etti.

Bir çocuk ya da bir eş devamlı bir kabus yaşıyor ve “Acaba babamı, annemi, kardeşlerimi veya çocuğumu nasıl bir kötü muamele bekliyor” diye merak ediyor.

Beş genç kadın yaşadıkları hakkında Komite’ye şok bilgiler sundu.

Gege “Grace” Gao: “Tüm ailemiz terörize ediliyor”

Gege ” Grace ” Gao, tanınmış insan hakları avukatı Gao Zhisheng’in kızı. Babasını en son beş yıl önce gördüğünü söyledi. Komünist iktidar tarafından kendisinin, erkek kardeşinin ve annesinin sayısız defa nasıl aşağılandığını anlattı. Verdiği ifadede küçük kardeşinin babasının nasıl göründüğünü artık hatırlayamadığını söyledi.

ABD’ye kaçtıktan kısa bir süre sonra, babası için endişelendiği için sinir krizi geçirerek hastaneye kaldırıldığını anlattı.

Gao “Büyükannem, büyükbabam, üç teyzem ve babamın kardeşleri de dahil tüm akrabalarım kara listeye alındı. Pasaport almak gibi, en basit vatandaşlık haklarından bile mahrum edildiler. Sekiz yıl geçti, babama yapılan işkence devam ettiği gibi, tüm aileye kadar uzandı” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Gao Zhisheng’nin serbest bırakılması için birkaç kez Çin’e çağırıda bulundu. Ancak Çin rejimi bunu göz ardı etti.

Danielle Wang: “Ben yıllardır onu görmedim”

Danielle Wang’ın babası Wan Zhiwen bir demiryolu mühendisiydi ve Pekin’de Falun Gong meditasyon uygulamasının gönüllü eğitmeniydi. 20 Temmuz 1999’da evinden tutuklanarak götürüldü. O gün Çin Komünist Partisi Falun Gong’a karşı zulüm başlatmıştı. Televizyonda ülke çapında yayınlayan bir davada 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Danielle Wang ifadesi boyunca ağladı fakat en çok elinde tuttuğu babasından gelen küçük bir el oyması ağacın dalını gösterdiği sırada ağladı. “Bu 15 yıl boyunca babamdan tek hatıram” dedi. Bu hediye iki ay önce eline geçmişti ve onu hapishanede ziyaret eden bir akrabası tarafından gönderilmişti.

Wang babasının gözaltında bulunduğu sırada iki köprücük kemiğinin kırıldığını, dişlerinin söküldüğünü ve polis tarafından tırnak altlarının sivri bambu çöpleri ile çakıldığını anlattı.

Lisa Peng: ”En azından onu ziyaret etmeme izin verilsin”

Lisa Peng, Ohio’da yaşayan bir lise öğrencisi. Çin Kalkınma Federasyonu kurucusu ve “The Fourth Landmark” kitabının yazarı Peng Ming’in kızıdır. Peng 2001 yılında ABD’de bir BM mültecisi  oldu ancak kısa bir süre sonra Çin gizli ajanları tarafından Tayland’da kaçırıldı. Çin’de ”terör örgütü lideri” bahanesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Peng “Cezaevinde yaklaşık 10 yıldır, hiçbir tedavi görmeden kalp krizleri, artrit, yetersiz beslenme ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklar geçirmiş olmasına rağmen babam hala direniyor ve hayattan umutlu” dedi. Tek isteği, babasına düzgün tedavi imkanı ve ziyaret izni hakkı sunulması ve serbest bırakılması.

Ti – Anna Wang: ”Yıllardır onun serbest bırakılması için mücadele ediyorum”

Ti – Anna Wang, Çin demokrasi hareketi kurucusu Wang Bingzhang’ın kızı. Babası Vietnam’da 2002 yılında tutuklandı. Casusluk ve terör suçuyla yargılandığı sahte dava sebebiyle Çin’e getirildi ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Wang ifadesinde şöyle dedi: “[Babam] hapishanede çürürken, ben son on yılda serbest bırakılması için sayısız kampanyalar düzenledim, hikayesini halka anlattım ve  Amerika ve Kanada hükümetine çağrıda bulundum. Benim çabalarımın sonucu Çin hükümeti beni de cezalandırma kararı aldı. Babamla ilgili konuşmaya başladıktan sonra Çin bana giriş vizesi vermeyi reddetti. Beş yıldır babamı göremedim.”

Bridgette Chen: ”Sayın Obama babamı lütfen kurtarın”

Bridgette Chen’in babası Liu Xianbin, ünlü bir siyasi muhalif ve Çin Demokrasi Partisi kurucularından. İlk kez, 1989 yılında Tiananmen Meydanı öğrenci protestoları sırasında tutuklandı. 2011 yılında tekrar tutuklandı ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 1991 yılından beri toplam 15 yıl hapis yattı.

Kızı, Brigitte Chen onun mektuplarından birini okudu: ”Benim yokluğum ailemi paramparça etti. Yanınızda olmayışım sen ve annen için zor olmalı. Size olan sevgimi sadece mektup vasıtasıyla ifade edebiliyorum.”

Chen ABD hükümetine, Başkan Yardımcısı Joe Biden’e ve Başkan Barack Obama’ya çağrıda bulundu: ”Lütfen babalarımızın özgürlüğüne kavuşması için yardımcı olun.”

Haberi Hazırlayan: Gary Feuerberg

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.