Çin’in Geleneksel Mimarisi  

Tianning Tapınağı, Changzhou, Jiangsu, Çin (Fotoğraf: Michael DeFreitas, Getty Images)
Tianning Tapınağı, Changzhou, Jiangsu, Çin (Fotoğraf: Michael DeFreitas, Getty Images)

Çin 5000 senelik kültürü ile dünyanın en eski mimarisine sahiptir. Çin mimarisi özelikle Tang Hanedanlığı döneminde tüm Doğu Asya coğrafyasına yayılmıştır. Bugün Moğolistan, Kore, Japonya, Vietnam gibi ülkelerdeki eski yapılar Çin mimari özelliklerini taşır. Çin mimarisi, Batı ve İslam mimarisi ile birlikte dünyanın en gelişmiş 3 mimarilerinden biridir.

Antik Çin mimarisi, tapınak, saray, konut, bahçe ve mezarlık olarak 5 kategoriye ayrılır. Yasak şehir, Çin seddi, Tiantan (Cennet Tapınağı), Tianning Tapınağı Çin mimarisinin muhteşem yapılarından bazılarıdır. Bu mimari çok etkileyici ve estetiktir. Kıvrımlı çatılar, dekoratif figürler, ince işçilikli kabartmalar, ejderhalar, srivatsalar, avluda aslan heykelleri öne çıkan özelliklerdir. Kullanılan malzemeler tamamen doğaldır; kırmızı ve gri tuğlalar ve ahşap kullanılır. Bunlar aynı zamanda depreme çok dayanıklıdır. Ancak ateşe karşı çok hassastır. Dünyada tamamen ahşaptan yapılmış bina sadece Çin mimarisinde vardır.

Tiantan/ Cennet Tapınağı (Fotoğraf: Wenjie Li, Getty Images)
Tiantan/ Cennet Tapınağı (Fotoğraf: Wenjie Li, Getty Images)

Çinliler bu binaları cennet ve dünya ile uyum içinde yapmak istemişlerdir. Bu yüzden her şey ince detaya kadar düşünülmüştür ve bu yapılarda tesadüf diye bir şey yoktur. Merdivenlerin sayısı, binanın bulunduğu nokta, baktığı yön ve benzeri her tür detay evrenle uyum içinde yapılmaya çalışılmıştır.

Batı mimarisi çok katlı ve büyük gösterişli bir tarza sahiptir. Çinliler ise o kadar yüksekliğe önem vermemişlerdir. Ancak büyük avlular, gösterişli ve ince işçilikli binalar, renk uyumları, insanı adeta büyüler.

Her hanedanlık kendi mimarisini geliştirmiştir. Ming, Tang, Soong, Qin hanedanlıkları yapılarda kendi kültürünü yansıtmıştır.

Günümüzde Çinliler, geleneksel Çin mimarisi ile batı tarzı mimariyi karıştırarak daha modern binalar elde etmeye çalışıyorlar. Ancak bu durum eski Çin mimarisinin bütünlüğünü bozmaktadır. Eski geleneksel Çin mimarisinin ihtişamını bu modern yapılar yansıtamamaktadır.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.