Çin’in Ekonomik Göstergeleri Ne Kadar Gerçekçi?
Çin’in 2015 yılı ekonomik hedefleri açıklandı. Büyüme oranı yüzde 7,4 olarak tahmin ediliyor. Çin ekonomisinde artık yüzde 7 seviyesindeki büyüme düşük değil, normal olarak kabul ediliyor.
2015 yılı için, on milyon kişiye istihdam yaratılması ve şehirlerde işsizlik oranının yüzde 4,5 seviyesine düşürülmesi hedefleniyor.
Devlet Başkanı Xi Jinping, yaptığı konuşmada ekonomik göstergelerin artık Çin’in ‘yeni normal’leri olduğunu belirtti. Başbakan Li Keqiang ise, önümüzdeki 20 yıl boyunca yıllık %7 oranında ekonomik büyüme hedeflediklerini ifade etti.
2015 yılı için bütçe açığı yüzde 2,3’den 2,5’e yükseldi. Batılı ekonomistlere göre açık yüzde 7,5 seviyesine kadar çıkabilir.
Altyapı için 2015 yılında 20 milyar daha fazla yatırım planlanıyor. Böylece bütçe 477 milyar Yuan’a (68 milyar Euro) yükselecek.
Uzmanlara göre birçok rakam şişirilmiş durumda
Bazı uzmanlar ekonomik rakamların şişirildiğini iddia ediyor. Özellikle GSYİH büyüme, yerel yönetim gelirleri, borç, ithalat ve ihracat istatistikleri ile ilgili rakamların gerçeği yansıtmadığına inanan uzmanlar var.
Bazı yerel yönetimlerin, hem gelirlerini hem de vergi gelirlerini yukarı doğru revize ettiği iddia ediliyor.
Epoch Times Ekonomi ve Sosyal bilimler dalında kıdemli araştırmacı Gong Shengli ile bir röportaj yaptı. Shengli’ye göre GSYİH rakamları tutarsız. Örneğin daha tüm eyaletler resmi rakamlarını açıklamamışken, Çin’in 2013 yılı GSYİH rakamı açıklanmıştı ve bu rakamların gerçeği yansıtmadığı çok belli idi.
Bir başka örnekte, Haziran 2014’te Çin Hong Kong ile yaptığı ihracatın yüzde 7,8 oranında arttığını duyurmuştu. Hong Kong’a göre ise yüzde 1,7 oranında bir düşüş yaşanmıştı. Bu tam olarak 6,4 milyar dolarlık bir ekonomik açık demek.