Doktorsuz Kalan IŞİD Hastalık İle Mücadele Ediyor
Çatışma veya askeri başarısızlık IŞİD’in sonunu getirmeyebilir, ancak doktorsuz kalan terör örgütü hastalıkla mücadele ediyor. IŞİD’in son günlerde, et yiyen Leishmania parazitinin yol açtığı bir tür deri hastalığı olan “Şark Çıbanına” yenik düştüğü bildirildi.
Terörist örgütün Suriye’deki kalesi Rakka’daki gelişmeleri yakından takip eden “Rakka Sessizce Katlediliyor” adlı IŞİD karşıtı aktivist grup yaklaşık 3.000 kişinin o bölgede bu hastalığa yakalandığını ve aralarında IŞİD militanlarının da bulunduğunu belirtti.
Bir tür kum sineğinin ısırması yoluyla bulaşan parazit, şark çıbanı hastalığına sebep oluyor ve her yıl tüm dünyada milyonlarca insan bu hastalıktan etkileniyor. Deri lezyonlarına sebep olan hastalığın tedavisi genelde çok kolay ancak tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor.
Hastalık, deriyi zaman içerisinde kemiren bir kırmızı yara şeklinde beliriyor. En sık rastlanan türü deri üzerinde yayılandır ancak parazitin iç organlara yayılması ile daha şiddetli bir hastalık formuna da dönüşebilir.
Irak ve Suriye’de IŞİD dışarıdan sağlanan tıbbi yardımların önünü kestiği için hastalıktan etkilenen insanların tedavi görme imkanları kalmamıştır. Sınır Tanımayan Doktorlar (Doctors Without Borders, MSF) organizasyonu ve diğer insani yardım kuruluşları savaş ve adam kaçırma olayları yüzünden IŞİD kontrolündeki bölgeleri terk etmek zorunda kalmışlardır.
“Rakka Sessizce Katlediliyor” grubunun ifadesine göre, mülteci kamplarında ve IŞİD bölgesinde hava kirliliği ve kötü hijyen hastalığın şiddetinin artmasına sebep olmuştur. Aktivist grup Rakka çevresinde oluşan çöp yığınlarının kum sineğini çekebileceğini belirtiyor.
Bölgede oldukça yaygın görülen bu deri hastalığı geçmişte Suriye devletinin çabaları ile bastırılmıştı ancak 2011 yılında patlak veren iç savaş ile bu çabalar da devam ettirilmedi.
MSF örgütü uluslararası başkanı Dr. Joanne Liu, iç savaşın beşinci yılında, Suriye’deki durumu “kabul edilemez bir insani başarısızlık” olarak tanımladı. Ocak 2014’te IŞİD 13 MSF çalışanını kaçırınca, insani yardım örgütü IŞİD kontrolündeki bölgeleri terk etmek zorunda kalmıştı.
Mart ayında Liu “IŞİD’in yeni yerel liderleri defalarca MSF’nin kendi bölgelerinde tıbbi yardıma devam etmelerini talep etmiştir. Ancak IŞİD, bizim ekibimizi hedef almış ve söz verdikleri anlaşmayı ihlal etmişlerdir, o sebeple bu talebi dikkate alamayız. MSF hastaları ve çalışanlarının güvenliği için gerekli garantiler IŞİD yöneticileri tarafından sağlanmamıştır” dedi.
Yardım görevlileri için bölge hala çok tehlikeli. Geçen hafta iki Kızıl Haç çalışanı Suriye’de İdlib eyaletinin kuzeyinde, şiddetli çatışmalardan kaçan yerli halka barınak hazırlarken ve cesetleri toplarken öldürüldü.
Yazan: Jack Phillips & E. Akan, Epoch Times