Almanya Yenilenebilir Enerjide Dünyaya Örnek Oldu
Dünyanın en fazla enerji tüketen ülkelerinden biri olan Almanya, uzun süredir yenilenebilir enerjiye ciddi yatırım yaparak enerji üretiminde kalıcı bir alternatif sağladığını kanıtlamaya başladı.
Almanya son birkaç yıldır istikrarlı bir şekilde yenilenebilir enerjiye yatırım yaptı ve geçen yıl toplam enerjisinin yüzde 28’nin yenilenebilir kaynaklardan geldiğini açıkladı.
Yenilenebilir kaynaklara dayalı üretimin yoğun olmasına rağmen, şebeke sistemi oldukça dengeli çalışmakta. Doğu Almanya’daki iletim hattından sorumlu Gunter Scheibner, Bloomberg’e yaptığı açıklamada Almanya’nın yılda sadece 15 dakika elektrik kesintisi yaşadığını belirtti. Diğer ülkelere kıyasla bu durum oldukça iyi; örneğin yılda elektrik kesintisi Fransa’da 68 dakika, Polonya’da ise dört saatten fazla sürüyor.
Scheibner “İşimiz daha da komplike hale geldi. Kolay bir misyon değil, ve masraflı olacak. Fakat bunu bilinçli yaparsanız, başarmanız mümkün. Bu konuda biz çok yol kaydettik.”
Israrla, bazı enerji grupları ve araştırmacılar, kaynakların gidip gelen bir doğaya sahip olması sebebiyle yenilenebilir enerjiye (özellikle rüzgar ve güneş) büyük ölçekte bağımlı olmanın, zaman zaman elektrik dağıtım sistemini aksatacağını iddia ediyorlar. Ancak Almanya 10 yıllık ve 120 milyar Euro tutarındaki yatırımı sayesinde bugüne kadar şüpheye düşenleri haksız çıkardı. Bu yatırım ve sektörde devam eden gelişmeler maliyetlerin düşmesine yardımcı oldu. Bir düşünce kuruluşu Agora Energiewende’ye göre maliyetler kilowatt saat başına 40 cent’ten 9 cent’e kadar düştü.
Bloomberg’in haberine göre, taşımacılık ve ısınma da dahil edilirse, Almanya’nın enerjisinin yüzde 9’u yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Bu da ABD’deki oranın üç katı ve İngiltere’deki oranın ise 6 katıdır. Almanya bu konuda ilerlemeye devam edecek. Araştırmacılar, yenilenebilir enerjide yüksek yoğunluğun –hatta yüzde 50’den bile daha fazla olmasının mümkün olduğunu söylüyorlar. Ülkede “Energiewende” adlı hareket 2050 yılına kadar ülkeyi tamamen kullanılabilir kaynaklarla yönetmeyi hedefliyor. Plan, Almanya’nın tüm nükleer santrallerinin 2022 yılına kadar kapatılmasını da içeriyor.
Geçen ay Globe and Mail haberine göre, Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigma Gabriel, “Almanya gibi bir ülkede ve Avrupa gibi bir kıtada, iklim değişikliği riskini azaltan politikalarla birlikte yüksek seviyeli endüstrileşmeye sahip olmanın mümkün olduğunu göstermemiz gerekir” dedi ve ekledi “Ancak o zaman, diğer ülkeler bizi takip eder. Ancak o zaman insanları ikna edebiliriz.”
Uzmanlara göre, rüzgar başta olmak üzere biyoenerji, güneş, hidro ve biyokütle Almanya’nın en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Almanya nükleer enerjiden artık vazgeçmek istiyor. Bu yıl hedeflerini yükseltti ve 2020 yılında yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin payını yüzde 40-45’e ve 2035 yılında yüzde 55-60’a çıkarmayı hedefliyor.
Yazan: Zachary Stieber, The Epoch Times