1 Mayıs Resmi Tatil

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı ülkemizde ve dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul edilmektedir.

22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir. Bu durumda kamu kurum ve kuruluşlarından olan Bankalar, Okullar, Hastaneler (aciller hariç) PTT, SGK gibi kurumlar da 1 Mayıs günü tatil olacak ve resmi işlemler yapılamayacaktır.

İşçi Bayramı Tarihçesi
İşçi Bayramı’nın ilk adımı 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestoya dayanıyor.

1 Mayıs 1886 yılında Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu, önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma saatlerini 8 saate indirme talebiyle işlerini bıraktılar.

Kentaki’de 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış’ oldu şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.

Türkiye’de 1 Mayıs 
Tarihi kaynaklara göre Türkiye’de 1 Mayıs ilk kez Osmanlı Devleti’nde 1911 yılında kutlandı.

Tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen 1977’deki kutlamalar, daha sonraki kutlamalar için Taksim Meydanı özel bir anlam ifade etti.

O yıl Taksim’de yaklaşık 500 bin kişilik katılım olmuştu. Şimdiki The Marmara otelinin yerinde olan Intercontinental oteli ve Sular İdaresi binasından işçilerin üzerine ateş açıldı. Çıkan arbedede Kazancı Yokuşu’na kaçan bazı insanlar ezilerek hayatını kaybetti. Daha sonraki yıllarda Taksim Meydanı 1 Mayıs’ın simgesi haline geldi.




Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.