Çin’de (ÇHC) 15 Nisan – 4 Haziran 1989 arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşanan katliamı ifade eder.
Pekin’de protestolar Çin Konünist Partisi hükûmeti tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı ve pek çok sivil yaşamını yitirdi. Ölü sayısı Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi kaynaklarına göre 200-300 arası, Çinli öğrenci örgütlerine ve Çin Kızılhaç’ına göre ise 2000-3000 arasındaydı. Protestolarda kaç kişinin öldürüldüğü kesin olarak bilinemese de 2017’de yayınlanan Birleşik Krallık belgelerine göre, o zamanki İngiltere’nin Çin Büyükelçisi Sir Alan Donald tarafından gönderilen bir mesajda, 10.000 kişinin öldüğünü söylediği ortaya çıktı.
Çin’de Komünist Parti’nin hayatın her alanındaki mutlak kontrolü, yozlaşma ve siyasi çürüme kamuoyunda siyasal reform isteklerini kuvvetlendirmişti. Toplumun her kesiminden tarım, endüstri, bilim, savunma ve teknoloji gibi alanlarda daha özgürlükçü bir yapılanmaya gidilmesi, etnik gruplar üzerindeki baskıların kaldırılması, azınlık bölgelerine daha fazla özerklik verilmesi, dini özgürlüklerin tanınması, anayasal ve ekonomik reformların yapılması yönünde talepler yükseliyordu.
Ekonomide liberalleşme ve verilen kısmi özgürlükler, daha fazla özgürlük isteyen üniversite öğrencileri, işçiler ve entelektüeller tarafından yeterli bulunmadı ve Komünist Parti’nin diktatörlük rejimine karşı Çin’in büyük şehirlerinde ve Doğu Türkistan, Tibet ve İç Moğolistan gibi etnik grupların ağırlıklı olarak yaşadığı pek çok bölgede ayaklanmalar başladı.
Nisan 1989’da toplumun farklı kesimlerden 100 bini aşkın insan Pekin’de Tiananmen Meydanı’nda toplandı ve günler süren protesto gösterileri tanklar ve askeri güç ile bastırmaya çalışıldı. Üniversite öğrencileri, entelektüeller ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterilerin odak noktası Pekin’de Tiananmen Meydanı idi. Bununla birlikte Şangay, Urumçi, Wuhan, Xi’an, Changsha gibi Çin’in diğer şehirlerinde de kitlesel protestolar oldu. İki ayı aşkın süren ve ülkenin diğer bölgelerindeki protestoları da tetikleyen Tiananmen gösterilerinin 4 Haziran’da bastırılması sırasında binlerce kişi yaşamını yitirdi.
Tiananmen Meydanı’ndaki gösterilerin şiddetle bastırılması sonucunda, Çin, uluslararası kamuoyunda yaygın bir şekilde kınandı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.