2023 Nobel Barış Ödülü, Cezaevindeki İranlı Nergis Muhammedi’ye Verildi

Fotoğraf: The Nobel Prize

Ödülün, İran’da kadınlara yönelik baskılara karşı verdiği mücadele ve insan hakları mücadelesi nedeniyle verildiği belirtildi.

Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, ödülün, Muhammedi’nin İran’da “baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla” verildiği bildirildi. Açıklamada;
”Norveç Nobel Komitesi, 2023 Nobel Barış Ödülü’nü İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesi ve herkes için insan hakları ve özgürlüklerini teşvik etme mücadelesi nedeniyle Nergis Muhammedi’ye vermeye karar verdi.

Bu yılki barış ödülü aynı zamanda önceki yıl İran’ın teokratik rejiminin kadınları hedef alan ayrımcılık ve baskı politikalarına karşı gösteri yapan yüz binlerce insanı da ödüllendiriyor. Göstericilerin benimsediği “Kadın – Yaşam – Özgürlük” sloganı, Nergis Mohammadi’nin adanmışlığını ve çalışmalarını uygun bir şekilde ifade ediyor.” denildi.

Nergis Muhammedi kimdir?

Narges Mohammadi bir kadın, insan hakları savunucusu ve özgürlük aktivistidir. İfade özgürlüğü ve bağımsızlık hakkı için verdiği cesur mücadele, muazzam kişisel maliyetlere yol açtı. İran’daki rejim toplamda onu 13 kez tutukladı, beş kez mahkum etti ve toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırdı.

Özellikle son aylarda İran’daki cezaevleri ve gözaltı merkezlerinin durumu ile mahkum ve tutuklulara yönelik şiddete ilişkin cezaevinden çok sayıda mektup göndermiş ve bu mektuplar, BBC gibi uluslararası medya kuruluşlarında yayımlanmıştı.

Nergis Muhammedi hâlâ cezaevinde.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.