Japonya’da Radyasyon Tehlikesi Sürüyor; Radyasyonlu Su Okyanusa Boşaltılıyor

Tsunami'den zarar gören Japonlar (Getty Images/YASUYOSHI CHIBA)

Japonya’da reaktörleri soğutmak için kullanılan tonlarca su, durumun daha tehlikeli bir hale gelmemesi için okyanusa verilecek. Radyasyon tehlikesi hala gündemde. Reaktörleri soğutmak için kullanılan 10 bin ton, daha az radyasyonlu su, reaktörlerden direk gelen radyasyonlu suya yer açmak için okyanusa verilecek. Boşaltılan su yerine, soğutma depolarına radyasyon değeri daha yüksek olan bir su konulacak.

TEPCO bu durum için, “Santraldeki daha tehlikeli suyun denize sızmasını engellemek için daha az radyasyonlu suyu belirleyip denize boşaltmaktan başka seçeneğimiz yok. 3, 4, 5 ve 6 numaralı reaktörlerin çevresinde daha fazla suyu denize boşaltmamız gerekecek” Dedi.

Uzmanlar okyanusa boşaltılacak suyun herhangi bir tehdit oluşturmadığını söylendi. TEPCO yetkilileri ”Denize bırakılacak sulardaki radyasyon oranı yasal limitin yüz katı üzerinde ama herhangi bir sağlık problemi oluşmayacak” dedi.

Dün yine 2 no’lu reaktördeki sızıntı nedeni ile tehlikeli saatler geçirildi. Artık öncelikli olarak 2 numaradaki sızıntıyı önlemek için çalışılıyor.

Mart’ta yaşanan dünyanın 5. Büyüklüğündeki deprem ve hemen ardındaki tsunami sonrası ölü sayısı  12.000 olarak belirlendi. Kaybolanların ve hala bulunamayanların sayısı ise 15.500.

 

Yoruma kapalı.