MERSİN’DE 6. ULUSLARASI TARIM FUARI AÇILDI

Türkiye geneli meyve üretiminde 1. sırada, sebze üretiminde 3. sırada ve örtü altı üretimde 2. sırada yer alan Mersin’de bu sene 6.sı düzenlenen Uluslar arası Tarım ve Gıda Teknolojileri Fuarı 3 Mart tarihinde açıldı.

Yenişehir fuar alanındaki açılışı KKTC Tarım Bakanı Zorlu Töre, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasında Vali Hasan Basri Güzeloğlu, ortaya koyduğu katkılarla Mersin’in Türkiye’nin önemli bir kenti olduğunu belirterek, dünya kenti olma kimliğine sahip olan Mersin’in, tarım alanında da büyük bir zenginliğe sahip olduğuna dikkat çekti ve ”Mersin, tarımsal üretim bakımından bir üretim cennetidir, tarım ürünleri açısından, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı ve dünya ile buluşma noktasıdır.” dedi.

Sahip oldukları zenginlik ve tarımsal potansiyeli uluslararası alana taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Güzeloğlu, “15’e yakın ülkenin ve 300’e yakın firmanın katılımıyla gerçekleşen bu fuara, her geçen gün katılan ülke ve firma sayısı artıyor. Gelecek yıllarda bu ölçekler daha aşılacak ve çok daha büyük katılımla gerçekleşecektir. Mersin, gelişimini sadece sportif ve sosyal alanda değil, ekonomik, ticari ve lojistik alanlarda da zirveye taşımanın çabası içerisinde” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise Mersin’de, tarım-gıda, turizm ve lojistik sektörlerinin kazandığı ivmeye dikkat çekti. Bu ana sektörlere yapılacak çalışmaların, Mersin’i dünyada tanıtarak, ticaret şehri haline getireceğini ifade eden Özcan:  “Mersin, Türkiye’nin vergi sıralamasında 6., nüfus yoğunluğu olarak da 8. büyük şehri. Mersin’de yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 60’ı tarım sektörü ile uğraşmakta, geçimini tarımdan sağlamaktadır. Onun için yapılan fuar çalışmaları, bölgede yaşayan vatandaşlarımıza ve kentin tanıtılmasına katkı sağlamakla birlikte ilimize hareket getirmektedir.” dedi.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki olaylar nedeniyle bu bölgelerde fuarların uzun süre yapılamayacağına söyleyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut da son zamanlarda siyasi olayların etkisi ile artan gıda fiyatlarının, tarımla uğraşan ülkeleri petrole sahip ülkeler kadar önemli hale getirdiğini hatırlattı.

Aşut: “Mersin, verimli topraklara ve elverişli iklimi ile bol su kaynaklarına sahip bir kent. Kriz döneminde bile fuarlarını iptal etmeyen, devamlılık sağlayan Mersin, fuarlar konusunda yükselen bir sürece girecektir. Geleneksel yöntemler, yerini çevreye saygılı, bilgiye ve teknolojiye dayalı üretim biçimlerine bırakmaktadır. Mersin, bu değişimi çok önceden öngörerek, tedbirlerini almaktadır. Tarımda iyi bir yıl yaşadık. Türkiye’de ihracat gelirleri düşerken, Mersin, tarım-gıda sektörü ile mevcut durumunu korumuştur.” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu, KKTC Tarım Bakanı Zorlu Töre ve Şerafettin Aşut stantları gezdi.

Fuarın 6 Mart’a kadar açık kalacağı bildirildi.

Yoruma kapalı.