İsrail Başbakanı: Bölge Hükümetlerinin İran’dan Endişe Duyuyor

(Getty Images/AFP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yabancı basın mensupları için bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlediği basın toplantısında  Wikileaks’ı referans göstererek bölge hükümetlerinin İran’dan endişe duyduklarını söyledi. Bir önceki gün Wikileaks’te İsrail ile yazılanların İsraili kötü duruma düşürmediği tam tersi güçlendirdiğini söyledi.

Netanyahu’ya göre Wikileaks İsrailin İran hakkında düşündüklerini doğruladı. İran’ın amacının nükleer silah üretmek olduğu… ve bu amacın barışçıl olmadığı vurguladı. Ekonomik yaptırımların askeri seçenekle desteklenmediği takdirde İran’ın bu niyetinden vazgeçmeyeceğini savundu.

Wikileaks belgelerinin Arap ülkelerinin İran konusunda korkularını doğruladığını söyleyen Netanyahu, bu durumun kapalı kapılar ardında değilde açık bir şekilde konuşulduğu takdirde Ordadoğu’da barış olacağını iddia etti.

2008’de Filistin ile ilgili Barış İsteği

Wikileas belgelerine göre 2008’de, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun seçimlere 3 ay kala Amerika ile diplomatik yazışmalarında Filistilinler ile barış istemiş.

Tel Aviv’de bulunan Amerikan büyükelçiliğindeki diplomatik telgraf yazışmalarına göre Netanyahu,

“Eğer Başkan (Barack) Obama benimle çalışmak isterse, barış sürecinde gerçek bir ilerleme sağlayabiliriz” diyor.

Yine Wikileaks’e göre Netanyahu, seçimleri kazanması halinde bir ulusal birlik hükümeti kuracağını söylüyor, ancak bunun gerçekte hiç olmadığı belirtiliyor.

 

Yoruma kapalı.