İngiltere’den Sonra Fransa ve İtalya’dan da Asilere Destek

(Getty Images/AFP/ MARWAN NAAMANI)

İngiltere’den sonra, Fransa ve İtalya’da Libya’daki muhaliflere danışmanlık yapmak üzere irtibat subaylarından oluşan küçük bir ekip gönderiyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague’un dün Libya’ya giderek asilerle bir toplantı yaparak örgütlenme konusunda yardımcı olacağını söyledi. Yalnız göndereceği danışmanların Kaddafi’ye karşı yapılacak saldırılardan ve silah sevkiyatından sorumlu olmayacağını söyledi.

Bunun ardından bugün İtalyan Savunma Bakanı İgnazio La Russa Libya’da asilere destek sağlamak amacı ile 10 askeri danışman göndereceğini söyledi.

Fransa’da ise Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, asi liderlerden Mustafa Abdül Celil ile görüştü. Görüşme sonrasında asilerin Konsey başkanı Celil Sakozy’i Bingazi’ye davet ettiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, asilere hava saldırılarını arttırma, karadan da irtibat subayı timi gönderme sözü verdi.  Çıkışta kısa bir açıklama yapan Abdülcelil “Bize destek sözü verildi. Ayrıca Sarkozy’yi Bingazi’ye davet ettik. Sanıyorum bu ziyaret Libya devrimine moral vermek için de son derece önemli” dedi.

Fransız bakanlar kurulunda olayın değerlendirilmesinden sonra,  Hükümet Sözcüsü François Baroin, Çok az sayıda irtibat subayının, karadan muhalif güçlere destek vermek üzere Libya’ya gireceğini açıkladı.

İsyancılara bir başka destek de Amerika’dan geldi. Washington yönetimi; Libya’daki isyancıara 25 milyon dolarlık malzeme göndereceğini açıkladı. Obama’nın onaylaması halinde gıda, zırh, dürbün, radyo ve tıbbi malzeme içeren yardım Bingazi’ye gönderilecek.

 

Yoruma kapalı.