ABD’deki Hortum Felaketinde Ölenlerin Sayısı 318’e Yükseldi

Alabama eyaleti Pratt kentinde harabe haline gelmiş ev yıkıntılarının üstünde ters dönmüş bir araba (Getty Images/AFP/ Kevin C. Cox)

ABD’de kasırga felaketi son yılların en büyük yıkımını yaşattı. Felaketin en çok etkilediği bölge Alabama eyaletinde toplam 228 kişi hayatını kaybetti.

Bugün ABD Başkanı Obama, Alabama’yı ziyaret etti ve “Böyle büyük bir yıkım görmedim” dedi. Ayrıca felaketten zarar gören 90 bin nüfuslu Tuscaloosa kentindeki felaketzedelerle konuştu. Dev hortumlar Tuscaloosa kentinde görenleri korkuttu. Çarşamba günü yerel saat ile akşam 5:00’de sadece Tuscaloosa’yı vuran hortum sonunda şu ana kadar 37 insanın yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

Alabama dışında resmi rakamlara göre Mississippi, Tennessee , Georgia ve Virginia da felaket sonucunda birçok insan hayatını kaybetti.

Indiana, Kentucky, Kuzey ve Güney Carolina, Florida, New York, New Jersey, Ohio ile Missouri eyaletlerinde aşırı yağışlara neden olan kasırga, Mississippi eyaletinin Batesville yerleşkesinde 10 cm  büyüklüğünde dolu yağmasına neden oldu. Yine Ulusal Meteoroloji Dairesinin verdiği bilgiye göre kasırganın etkili olduğu 184 farklı bölgede dolu yağışı görüldüğünü kaydetti.

Ağaçları kökünde söken, arabaları ve evleri yüz metrelerce bulundukları yerlerden farklı yerlere fırlatan dev hortumlar, geçtikleri her yeri tam anlamı ile savaş alanına çeviriyor. Dev hortumlar dışında 14 eyaleti etkili olan kasırganın yıktığı ağaçların altında kalan bir çok insanda yaşamını yitirdi. Tuscaloosa şehrinin Belediye Başkanı Walter Maddox, ‘‘Yaşadığımız felaket daha önce hiç görmediğimiz kadar büyük oldu’’ derken, dünyadan kendileri için dua etmelerini istedi.

ABD Ulusal Meteroloji Dairesinin verdiği rakama göre şu ana kadar meydana gelen hortum sayısı, şimdiye kadar Amerika tarihinde görülen en fazla hortum sayısı olan 164.

ABD’yi yerle bir eden tornadoların verdiği zararın 3 ila 5 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

 

Yoruma kapalı.