Filistin’deki İkiye Bölünmüşlük Artık Sona Erdi

Filistin’de Halk birleşmenin coşkusunu kutluyor. Filistinli bir polis elinde bir afişle kutlama yapıyor.(Getty Images/AFP/ SAID KHATIB)

Filistin’de dört yıldan beri devam iki ayrı hükümetin varlığı bugün sona erdi. Geçen hafta varılan mutabakat sonucu Filistinli Hamas ve El Fetih tarafları arasında Kahire’de resmi imzalar atılarak Filistin tek hükümet haline düştü.

Kahire’de yapılan tören birçok ülkenin önde gelenleri: Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal’in yanı sıra BM Genel sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve AB Dış Politika ve Güvenlik Özel Temsilcisi Catherine Ashton da katıldı. Türkiye’yi temsilen ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Yapılan anlaşma sonrası Filistin Lideri Mahmud Abbas konuşmasında, artık bu kara sayfayı bir daha açmamak üzere kapatıyorum dedi. Ayrıca  “Dört kara yıl, Filistinlilerin ulusal çıkarlarına zarar verdi” dedi. Abbas ayrıca yakında Hamas’ın elinde tuttuğu Gazze Şeridi’ni ziyaret edeceğini de söyledi.

Filistin iktidarı, 2007 yılındaki kanlı çatışmalardan sonra iki ayrı hükümet olarak yönetiliyordu.

Anlaşmanın, Mübarek sınrası geleceğini arayan Mısır’ın arabuluculuğu ile sağlanması dikkat çekici olarak yorumlanıyor. Mübarek sonrasındaki yeni Mısır yönetiminin, batılı ülkelerin ‘terörist’ ilan ettiği Hamas’la görüşmesi ve liderlerini Kahire’ye davet etmesi uzmanlarca politika değişikliğinin ilk ipuçları olarak değerlendiriliyor.

El Fetih ile Hamas başta olmak üzere 13 Filistinli grup arasında sağlanan uzlaşma anlaşması, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde, bir yıl içinde genel seçimlerin yapılmasını sağlayacak ve geçici bir teknokratlar hükümetinin kısa süre içinde kurulmasını sağlayacakları belirtildi.

 

Yoruma kapalı.