Suriye’de Gerginlik Sürüyor, Binlerce Kişi Gözaltına Alınıyor

Suriye, Banyas sınırında yapılan protesto gösterilerinde göstericiler ellerinde ekmek tutarken(Getty Images/AFP)

Muhalifler Esad’a karşı direnişlerini devam ettiriyorlar.  Suriye’nin kuzeyinde binlerce kişi, daha fazla sosyal ve siyasi özgürlük talebiyle sokaklara döküldü. Halep’te binden fazla öğrenci, protesto gösterileri düzenledi. Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentindeki gösterilere de binlerce kişi katıldı.

Tüm bu direnişler sürerken polislerin binlerce kişiyi tutukladıkları söyleniyor.  Bir insan hakları örgütü 8 bin kişinin gözaltında veya kayıp olduğunu iddia etti. Ayrıca işkence vakaları bulunduğu yolunda haberler geliyor.

Yabancı gazetecilerin Suriye’ye girişine izin verilmediği için ne yazık ki haberler doğrulanamıyor.

Muhalifler ise “”Özgürlüğümüzü elde edinceye kadar tüm Suriye’de devrimimizi ve barışçıl gösterilerimizi sürdüreceğiz” diyor.

Suriye İçişleri Bakanlığı, göstericilere teslim olmaları ve ellerinde olan her türlü silahı da teslim etmeleri için 15 Mayıs’a kadar süre tanıdıklarını açıkladı.

Şam’a kaçan bir Deralı, kentteki hastanenin askeri bir kışlayı andırdığını, ordunun yaralı olmasına bakmaksızın önlerine geleni tutukladığını anlattı.

El Vatan gazetesinin haberine göre Esad, ülkedeki isyanın merkezi durumunda bulunan ve 25 Nisan’dan beri askeri kuşatma altında olan Dera’daki operasyonun “çok kısa zamanda” biteceğini bildirdi.

İnsan hakları grupları, Suriye’de martta başlayan isyanda şimdiye kadar 560 kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

 

Yoruma kapalı.