İsrail’in Sınırlarında Nakba Gününde Çatışma

İsrail’in kuruluş yıldönümü olarak adlandırılan “Nakba”, Filistilinliler için büyük felaket günü olarak adlandırılıyor.

Bu sene Nakba’nın 63. Yıldönümün de Filistillinler, İsrail’in kuruluşu sırasında yaşadığı topraklardan sürülen ve bugün sayıları milyonları bulan mültecilere geri dönüş hakkı tanınmasını için Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze sınırların da eylemler yaptılar.

(Getty Images/AFP/MENAHEM KAHANA) Suriye sınırında, İsrailli askerler yüzlerce Filistin mültecilere karşı savunma yaparken

Yapılan eylemlere İsrail sert yanıt verdi, eylemcilere ateş açtı ve yüzlerce yaralı ile beraber en az 20 kişi hayatını kaybetti.

Suriye Sınırındaki Çatışma

Suriye Sınırında, binlerce Filistinli mülteci eylem yaptı ve bir çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Askeri yetkililer, Golan Tepelerini geçmek isteyenleri engellemek amacı ile havaya ateş açıldığı söyleniyor fakat Kanal 2 Televizyonu Suriye sınırında 4 kişinin vurularak öldürüldüğünü belirtti.

İsrail televizyonu ve Arap kanallarının sınırdaki olaylara ilişkin yayınladığı görüntülerde binlerce kişinin çitlere taş attığı, çitleri keserek İsrail topraklarına geçtiği görülüyor.

İsrailli yetkililer bu olaylarda Suriye’deki olaylar nedeniyle, Suriye’nin dikkatleri başka yöne çekmek istediği için olaylar ile ilgili olarak Suriye’yi suçladı.

Lübnan Sınırındaki Çatışma

İsrail askerleri yine Lübnan sınırında gösteri yapmak isteyen Filistinlilere ateş açtı. Lübnan güvenlik kaynaklarına göre çatışma sırasında 10 Filistinli mülteci hayatını kaybetti ve 110 kişi yaralandı.

Maroun el-Rass köyünde toplanarak yürüyüşe geçen, Lübnan’da yaşayan binlerce Filistinli mülteci “Geri dönüyoruz” yazılı pankartlarla İsrail sınırına yürüdü.

Gazze Sınırında Çatışma

Yine benzer olaylar Gazze sınırında da yaşandı. Erez sınır kapısına yürüyen ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bini aşkın kişinin üzerine ateş açtı. Kitlenin yürüyüşünü durdurmak için tanklardan da top atışı yapıldığı bildirildi.

Filistinli sağlık yetkilileri, saldırıda 4 kişinin öldüğünü, 150’den fazla kişinin yaralandığını belirtti.

İsrail Başbakanı “Egemenliğimize yönelik saldırı kabul etmiyoruz”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Nakba’nın 63. Yıldönümünde meydana gelen sınırlardaki saldırılar için, İsrail’in egemenliğine yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ayrıca “Hızla eski sükunetimize geri döneceğimizi ümit ediyoruz. Ancak kimse hata yapmasın. Sınırlarımızı ve egemenliğimizi korumakta kararlıyız” dedi.

 

Yoruma kapalı.