İzlanda’da Volkan Patlaması Sonucu İngiltere’de Uçuşlar İptal Edildi

Uzmanlar, Hafta sonundan beri İzlanda’da yanardağ Grimsvötn’ün patlaması sonucu uçak seferlerinin iptal edileceği yönünde uyarılarda bulunulmuştu.

İzlanda’nın en aktif yanardağı Grimsvötn’un patlaması sonucu İzlanda’nın ana havaalanı olan Reykjavik Pazar gününden beri kapalı. Püsküren küller İngiltere ve İskoçya’ya ulaştı ve sayısız uçak seferi iptal oldu.

Sivil Havacılık Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Andrew Haines yaptığı açıklamada “Bizim bi numaralı önceliğimiz yolcuların uçaktaki ve yerdeki güvenliğini sağlamaktır” dedi.

Geçen senede Avrupa İzlanda’daki yanardağ patlamasında dolayı altı gün boyunca tüm uçak seferlerinde kaos yaşanmıştı. Havayolları, birçoğunun havaalanlarında yerlerde uyumak zorunda kaldığı yolculara milyonlarca dolar tazminat ödemişti.

21 Mayıs’ta İzlanda’nın en aktif yanardağı Grimsvötn’un patlaması sonucu yanardağ üzerinde kül patlaması görüldü. (STR / AFP / Getty Images)

Çarşamba günü kül bulutlarının en fazla etkileyeceği ülkeler İskoçya, İngiltere, Fransa, Almanya, Norveç, İsveç, Polonya olması bekleniyor. Perşembe günü ise kül bulutlarının Avrupa üzerine en yoğun eseceği gün olabilir. Jet rüzgarlarının çok kuvvetli ve direk Kuzey Avrupa üzerine esmesi bekleniyor.

Cuma, cumartesi ve pazar günleri rüzgarlar İzlanda üzerinden kutuplara doğru eseceğinden, Avrupa ülkelerini fazla etkilemeyecek. Ancak volkan aynı miktarda kül yaymaya devam ederse pazartesiden itibaren rüzgarların kuvvetleneceği Avrupa kıtasını tekrar kül bulutlarının etkileme olasılığı var.

Türkiye’nin ise kül bulutlarından etkilenmesi beklenmiyor, sadece perşembe günü çok düşük yoğunlukta kül Karadeniz bölgesine ulaşabilir.

 

Yoruma kapalı.