ABD Kendi Vatandaşlarının Yemen’i Terk Etmelerini İstedi

Binlerce kişi Yemen'in başkenti Sana'da Ali Abdullah Salih'in iktidardan gitmesi için protesto gösterisi yaparken(Getty Images/AFP)

Ortadoğu’daki karışıklık tüm hızıyla devam ediyor. Dün gece Yemen’deki aşiret üyeleri arasında meydana gelen çatışmalarda en az 20 kişinin öldüğü belirtiliyor.  Çatışmalar Yemen’in başkenti Sana’da gece boyunca sürdü.

Çatışmaların artması ve en güçlü aşiretlerinde işin içinde olmasından dolayı, Yemen’inde Libya gibi iç savaşın eşiğine geldiği düşünülüyor.

Ali Abdullah Salih’in iktidardan ayrılmasını isteyen aşiretlere  karşı anlaşmayı imzalamasını red etmesinin ardından çatışmalar büyüdü, yaklaşık 80 kişi çatışmalar sonrası hayatını kaybetti.

Anlaşmayı imzalamamasının ardından ülkenin en güçlü aşireti olan Haşid’i kendi karşısına almış oldu. Ali Abdullah Salih, Haşid aşiretinin lideri Sadık el Ahmar ve kardeşlerinin tutuklanmasını talep ederek, kesinlikle ülkesini ve iktidarı terk etmeyeceğini belirtti.

Başkent Sana’da çatışmalar sırasında havan ve makineli tüfekler kullanılıyor ve onlarca kişi hayatını kaybediyor. Ayrıca muhalif televizyonlar orduya bağlı karargahların yok edildiğini duyuruyor.

Çatışmaların artmasında dolayı, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarından bu ülkeyi terk etmesini istedi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “terör faaliyetleri” ve iç karışıklıklar nedeniyle güvenlik tehdidinin aşırı derecede arttığı belirtildi.

En güçlü aşiretlerden biri olan Haşid’in bazı devlet binalarını ele geçirdiğinden dolayı yüzlerce kişinin başkenti terk etmeye başladığı söyleniyor.

 

Yoruma kapalı.