Fransa’da, Facebook ve Twitter’ın İsimleri Artık Kullanılamayacak

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy(Getty Images/AFP/LIONEL BONAVENTURE)

Fransa’nın RTÜK’ü, Görsel İşitsel Yayın Üst Kurulu (CSA) televizyonlarda ‘Facebook’ ve ‘Twitter’ sosyal platformlarının isminin kullanılmasını yasakladı.

Karara göre, eğer yayındaki televizyon içeriği Facebook ve Twitter hakkında bir haber niteliği taşımıyorsa bu iki popüler sosyal ağın isimlerinin televizyonda kullanılması reklam sınıfına girdiği için yasaklandı.

Sosyalmedya’nın haberine göre, bu kararla beraber Fransız TV programcıları “Bizi Twitter’da takip edin” ya da “Sayfamızı Facebook’ta beğenin” gibi cümleler yerine “Bizi sosyal ağlarda takip edin” demek zorunda kalacak.

CSA’nın kararının sebebi ise Twitter ve Facebook’un hiçbir ücret vermeden kendi reklamını yapıyor olması (ya da CSA’ya öyle gözükmesi) ve bunun da 1992 yılında alınan gizli reklamın yasaklanması kararına aykırı olduğu belirtildi.

CSA’nın sözcülerinden Christina Kelly aldıkları bu kararla haksız rekabetin önüne geçtiklerini ve milyarlarca dolar değerindeki ve gücündeki Facebook’la yarışan ve fark edilmek için çırpınan diğer sosyal ağların tekrar rekabete katılacağını belirtiyor.

Bu karar, Facebook’un kurucularından Mark Zuckerberg’i ve diğer internet devleri, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, G8 zirvesinde ağırladığı günün hemen ertesi günü alındı.

Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin internet politikalarına danışmanlık etmiş olan Loic Le Meur, kararı sert şekilde eleştirdi.

 

Yoruma kapalı.