AB, İran’a Yönelik Yaptırımlarının Süresini Uzattı

AB, ”İran’ın insan hakları ihlalleri, nükleer yayılma faaliyetleri ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırgan savaşa verdiği askeri destek nedeniyle bu ülkeye yaptırım uyguladı.”

AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada,
”AB, 2011 yılında ülkedeki ciddi insan hakları ihlallerine yanıt olarak İran’a karşı bir yaptırım rejimi başlattı. O zamandan beri kısıtlayıcı önlemler her yıl yenilendi ve son olarak 13 Nisan 2025’e kadar uzatıldı.

AB, ülkedeki insan hakları durumunun kötüleşmesi nedeniyle Ekim 2022’den bu yana kısıtlayıcı tedbirleri önemli ölçüde artırarak 10 adet yaptırım paketi yürürlüğe koydu.
AB, 16 Eylül 2022’de 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin polis gözetimi altında ölümü ve ardından İran yetkililerinin barışçıl protestoları şiddetle bastırması ve bunun sonucunda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi de dahil olmak üzere İran’daki ciddi insan hakları ihlallerini defalarca kınadı.

Aralık 2022 tarihli İran’a ilişkin Konsey sonuçlarında belirtildiği üzere AB, İran halkının evrensel insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygı duyulan, korunan ve yerine getirilen bir geleceğe yönelik temel özlemlerini desteklemektedir.

Avrupa Birliği şunları şiddetle kınamaktadır :

  • İran yetkililerinin barışçıl protestoculara karşı yaygın, acımasız ve orantısız güç kullanımı
  • eleştirel sesleri susturmanın bir yolu olarak keyfi tutuklamalar
  • İran hapishanelerinde tutuklulara yönelik işkence , zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelenin kullanılması
  • protestoculara karşı ölüm cezası verme ve uygulama uygulaması
  • İnternet kesintileri de dahil olmak üzere iletişim kısıtlamaları
  • Barışçıl toplanma hakkı ve bilgi ve fikirleri arama, alma ve paylaşma özgürlüğü de dahil olmak üzere ifade özgürlüğü hakkı, çevrimiçi ve çevrimdışı olarak güvence altına alınmalıdır.

AB, İran’ı, kamusal ve özel yaşamda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü sistematik ayrımcılığı hukuken ve uygulamada ortadan kaldırmaya ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü cinsel ve cinsiyete dayalı şiddeti önlemek ve bu tür şiddete karşı koruma sağlamak için toplumsal cinsiyete duyarlı önlemler almaya çağırmaktadır.

AB, İran makamlarını uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyor ve şiddet ve insan hakları ihlallerinin faillerinin hesap vermesini talep ediyor.
Yaptırımlar nelerdir?
İran’da insan hakları ihlallerine ilişkin kısıtlayıcı tedbirler şunlardır:

  • bireyler için seyahat yasakları
  • bireyler ve tüzel kişiler için varlık dondurma
  • listelenenlere fon veya ekonomik kaynak sağlama yasağı
  • İran’a iç baskı için kullanılabilecek ekipmanların satışı , tedariki, transferi veya ihracatının yasaklanması
  • İran’da herhangi bir kişiye veya kuruluşa teknik yardım, aracılık hizmeti veya finansman sağlanmasının veya İran’da kullanılmasının yasaklanması ( eğer bunlar iç baskıyla ilgili olarak kullanılabilirse)
  • İran’a herhangi bir telekomünikasyon veya internet izleme veya müdahale hizmeti sağlanmasının yasaklanması” denildi.
    AB, İran’ı 13 Nisan’da İsrail’e İHA, balistik ve seyir füzeleriyle düzenlediği saldırıları akabinde kınamış, söz konusu yaptırımları bu gelişme üzerine kararlaştırmıştı.
    Kaynak: EU Consilium

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.