ABD Dışişleri Bakanlığı, Epoch Times Hong Kong Matbaasına Saldırıyı Kınadı

Washington’daki Dışişleri Bakanlığı, 19 Eylül 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

13 Nisan’da, ABD Dışişleri Bakanlığı, The Epoch Times gazetesinin Hong Kong baskısının baskı tesisine maskeli kişiler tarafından yapılan saldırıyı kınadı ve şehirdeki yetkilileri olayı araştırmaya çağırdı.


Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Epoch Times’ın matbaasına yapılan saldırıyı kınıyoruz ve Hong Kong yetkililerini failleri iyice araştırmaya ve adalete teslim etmeye çağırıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri, artan bağımsız medyayı susturma çabalarını ve siyasi güdümlü hedefleme yapan gazetecilik de dahil olmak üzere ifade özgürlüğünü bastırma çabalarının artmasından endişe duyuyor. Basın özgürlüğü ve dünya çapında bilgi ve fikirlere daha özgür ve daha geniş erişim için ayakta durmaya kararlıyız. Basın mensupları da dahil olmak üzere ifade özgürlüğü şeffaflık açısından kritik önem taşıyor.” dedi.

12 Nisan 2021’de The Epoch Times’ın Hong Kong baskısının matbaasında siyah giyimli, biri balyoz taşıyan, matbaa ekipmanına zarar veren davetsiz misafirleri gösteren bir CCTV ekran görüntüsü. (The Epoch Times)

12 Nisan’da dört maskeli adam, Epoch Times Hong Kong’un baskı tesisine girdi, ekipmanları balyozlarla parçaladı ve bir çantadaki inşaat kalıntılarını ortaya yaydı. Aralarında birden fazla bilgisayar ve bir vericinin de bulunduğu baskı ekipmanındaki büyük hasar, Hong Kong baskısının operasyonlarını geçici olarak durdurmaya zorladı.


Hong Kong’da basın özgürlüğü, eski İngiliz topraklarının 1997’de Çin yönetimine dönmesinden bu yana geçen yıllarda istikrarlı bir düşüş içindeydi.


Şehrin Sınır Tanımayan Gazeteciler Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ndeki sıralaması, bir zamanlar “ifade özgürlüğü işareti” olarak görülürken, 2002’de 18’inci sıradan 80’inci sıraya geriledi.


Gazeteciler Derneği Hong Kong tarafından yapılan bir ankete göre, Haziran 2019’da başlayan demokrasi yanlısı harekette, en az 141 gazeteci; polis tarafından sözlü veya fiziksel şiddete maruz kaldığını bildirdi ve onlarca karşıt görüşlü kişi de kaba muameleye maruz kaldığını belirtti.

Pekin, geçtiğimiz yıl kent üzerindeki hakimiyetini büyük ölçüde sıkılaştırdı; Eleştirilere göre bu, 2047’ye kadar Hong Kong’un özerkliğini ve özgürlüklerinin korunacağı vaadine rağmen, Pekin’in bölgeyi kontrol etme hırsını yansıtıyor.

Geçen yıl, geniş çaplı bir bir ulusal güvenlik yasası geçirildi. Bu, şehrin bir zamanlar gelişen demokrasi yanlısı hareketini yok etmek için kullanılırken, Mart ayında uygulamaya konulan kapsamlı seçim reformları, Pekin’e bağlı yetkililerin şehri yönetmesini sağlıyor.


Ayrıca yetkililer, aralarında önde gelen bir yerel gazete yayıncısı da dahil olmak üzere düzinelerce demokrasi yanlısı aktivisti yargıladı.

12 Nisan 2021’de Hong Kong’daki The Epoch Times’ın Hong Kong baskısını basan matbaadaki matbaa makinasının üstünde inşaat molozu. (Adrian Yu / The Epoch Times)

18 ay sonra tesise düzenlenen ikinci saldırı olan matbaaya saldırı, bir mahkemenin demokrasi yanlısı kilit aktivistlerin cezasının açıklanmasına birkaç gün kala gerçekleşti.


Hong Kong baskısının direktörü Guo Jun, 13 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında, sabotajın zamanlamasının gazetenin olayı haber yapmasını engellemek için planlandığına dair şüpheleri körüklediğini söyledi.
Guo’ya göre, son aylarda Hong Kong gazetesinin gazetecilerinin takip edildiğini açıkladı ve matbaa çalışanları ise kendilerini takip eden bilinmeyen araçlar gördüklerini belirtti.


2019’da, popüler bir market zincirinin yerel franchise’ı, Hong Kong baskısı ile küçük bir açıklama yaparak bir sözleşmeyi feshetti. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Doğu Asya büro direktörü Cédric Alviani, The Epoch Times’a yaptığı açıklamada “Bu durumun sebebini, Çinli yetkililerin geri çekilmeleri için onlara yaptıkları baskıdan başka bir neden göremediklerini” söyledi.

12 Nisan 2021’de Hong Kong’da The Epoch Times Hong Kong baskısının matbaasının zemininde hasarlı bilgisayarlar ve inşaat kalıntıları. (Adrian Yu / The Epoch Times)

Uluslararası bir çapraz-parti yasa koyucular grubu olan “Çin Parlamentolar Arası İttifak” sözcüsü, The Epoch Times’a yaptığı açıklamada, “Basın özgürlüğü hukukun üstünlüğüne saygı duyan her eyalette mutlak bir gerekliliktir” dedi.


Sözcü, “Hong Kong yetkilileri, demokratik sistemlerinin gerçekten bağımsız savunucuları olsalardı, Epoch Times’ı savunurlardı,” diye ekledi. “Onlar, size bilmeniz gereken her şeyi söylemeyeceklerdir: Hong Kong’un, eleştiriye müsamaha göstermeyecek otoriter bir komünist partinin pençesine düştüğünü.”


New York merkezli Journal of Political Risk’in yayıncısı Anders Corr, saldırıyı “pahalıya patlamış olsa da Epoch Times için bir onur nişanı” olarak gördüğünü söyledi.


The Epoch Times’a verdiği demeçte, “Çin Komünist Partisini (ÇKP) ifşa etmenin sadece bugün değil, öngörülebilir gelecekte de özgürlük için kritik öneme sahip olduğu bir zamanda, Epoch Times’ın ÇKP’ye karşı sert bir gazetecilik ürettiğini gösteriyor.” dedi.


“Balyozların bir basına karşı kullanılması, eğer ÇKP durdurulmazsa dünyanın ne tür haydutların geleceğini dört gözle bekleyebileceğini gösteriyor,” dedi ve “bunu büyük bir küresel zarar görmeden yapmanın zamanı azalıyor.” diyerek sözlerine ekledi.

Yazan: Eva Fu, Epoch Times

Çeviri: Yasemin Erdem, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.