Yeniden alevlenen ticaret savaşında, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin karşılıklı sert söylemlerle uzun soluklu bir ihtilafa hazır olduklarının sinyalini verdi.
Trump yönetimi, 23 Mart’ta ticaret savaşından olumsuz yönde etkilenen Amerikalı çiftçileri koruma çabalarını artırarak, 16 milyar dolarlık yeni bir yardım paketi açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da tarım sektörü temsilcileri ile yaptığı görüşmede, Pekin’i Amerikan çiftçilerini hedef almakla suçladı.
‘16 milyar dolarlık fon, çiftçilerimizin gelişmesini sağlamaya yardımcı olacak ve hiçbir ülkenin Amerika’nın ekonomik ve ulusal güvenliği üzerinde veto hakkının olmadığını açıkça ortaya koyacaktır’ dedi.
Trump ayrıca, yardım paketinin Çin’den gelen yüzlerce milyar dolarlık gümrük tarifeleri ile karşılanacağını ifade etti.
Bu, Trump’ın Amerikan çiftçilerine sunduğu ikinci yardım paketi. Trump yönetimi, geçen yıl çiftçilerinticari savaştan dolayı oluşan zararlarını telafi etmek için 12 milyar dolarlıkyardım paketi sunmuştu.
Trump’ın açıklamasından üç gün önce, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping artan ticari gerilim sebebiyle halkına yeni bir ‘uzun yürüyüş’ çağırısında bulundu. Bir Komünist propagandası olan ‘uzun yürüyüş’ Ekim 1934-1935 tarihleri arasında Çin Komünist Partisi ordusunun yürüttüğü bir yıl süren sıkıntılı geri çekilme sürecini ifade etmektedir.
‘Kızıl Ordu hareketinin uzun yürüyüşünü bir kez daha deneyimlemek için başlangıç noktasına geldik. … Her şeye yeniden başlamalıyız’ dedi.
Xi, Washington ile yaşanan ticaret savaşına değinmese bile, sözleri Çin’in kısa zamanda teslim olmayacağı şeklinde yorumlandı.
Trump, artan gerginliğe rağmen Pekin ile bir ticaret anlaşmasına varma konusunda umutlu olduğunu ifade etti.
‘Bir noktada, muhtemelen Çin’le bir araya geleceğimize dair hala umutluyum. Olursa, harika. Olmazsa, sorun değil. Kesinlikle sorun değil’ dedi.
İki lider Haziran sonunda Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşecek olan G-20 zirvesinde bir araya gelecek.
ABD ile Çin arasında yeni ticari gerginlik, Mayıs başında patlak verdi. Trump yönetimi, Pekin’i yapısal reformlar konusunda geri adım atmak ile suçladı. Son görüşmeler sonuçsuz kalınca ABD, 200 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik tarifeyi yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltti. Çin ise 60 milyar dolarlık Amerikan ürününe yeni tarifeler uygulayarak karşılık verdi.
Trump ve Xi, geçen Aralık ayı başında Arjantin’de yapılan G20 zirvesinde 90 günlük ticari ateşkes ilan etmişti. Anlaşma gereği, Pekin yapısal reformları yerine getirmeyi taahhüt etti. Bu yapısal reformların bir parçası olarak, Çin, zorunlu teknoloji transferleri, fikri mülkiyet hırsızlığı, siber saldırılar ve siber hırsızlıklar başta olmak üzere birçok ticari usulsüzlüğü sona erdirmeyi taahhüt etmişti.
Emel Akan, Epoch Times
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.