Prof Ahmet Mete Işıkara, Güney’de Olabilecek Bir Depreme Karşı Uyardı

Fot:Imageshack.us

 Prof. Ahmet Mete Işıkara Kızılay Haftası Etkinliği kapsamında Adana Özel Bilfen Koleji’nin davetlisi olarak ‘‘Depremden Korunma Bilinci’’ konulu konferansta konuştu. Türk Kızılay’ı Genel Başkan Başdanışmanı olan Prof. Işıkara, 1999 yılında meydana gelen Gölcük Depremi sırasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi müdürlüğü yaptığı sırada toplumu deprem konusunda biliçlendirme çabaları nedeniyle ‘deprem dede’ , ‘deprem amca’ ünvanlarını almıştı.

Prof. Ahmet Mete Işıkara konuşmasında; ”artık deprem olacak mı?” sorusunu sorma lüksümüzün olmadığını, deprem olacağı gerçeğini kabul ederek, depremden korunmak gerektiğini ifade ederek 900 ile 2010 yılları arasında 4’ten büyük 9 bin 200 deprem yaşandığını  vurguladı.

 Işıkara, büyüklüklerine göre depremler sınıflandırıldığında; büyüklükleri 4-4,9 olan depremler 5 günde, büyüklükleri 5-5,9 olan depremler 22 günde veya ayda bir, büyüklükleri 6-6,9 olan depremler 8 ay ile 1 yıl arasında,  büyüklüğü 7- 7,9 arasındaki depremler Türkiye’de Van Depremi de dahil 33’e çıktığını belirtti.

En son ekim ayı başında Çorum’da yapılan bir toplantıda 6-6,9 büyüklüğünde bir depremin Simav’da olduğunu hatırlatarak olabilecek bir depreme dikkat çektiğini belirtti. Işıkara, Simav depremi üzerine bir yıl koyduğumuzda ülkemizin herhangi bir yerinde 6-9,9 büyüklüğünde bir deprem olursa bunun kendisi için bir sürpriz olmayacağını açıkladı.

Işıkara, 12 Kasım 1999’dan bu yana ülkemizde 7’nin üzerinde bir deprem olmadığının kendisini rahatsız ettiğini, sonuçta da 7,2’lik Van depreminin yaşandığını dile getirdi. Bunun Türkiye’nin deprem gerçeği olduğunu, ”deprem olacak mı?” Sorusunu sorma lüksümüzün olmadığını, deprem olacağı gerçeğini kabul etmemiz  ve korunmamız gerektiğini söyledi. Bilimin depremi ne zaman olacağını söylemeyeceğini fakat nerede ve ne büyüklükte olabileceğini söylediğini ifade etti.

Prof. Işıkara, Doğu Akdeniz’de Hatay’da bir deprem hareketliliğinin yaşanabileceğini,ancak bunun zamanının bilinemeyeceğini belirtti. Olabilecek depremde Mersin, Adana ve Gaziantep’in de dahil olduğu tüm güneyi etkileyecek bir potansiyelin olduğunu belirtti. Hatay’da uzun süredir 7’nin üzerinde bir deprem olmadığını; tarihsel dönemde Hatay’da 7’nin üzerinde depremler olduğunu, hatta kentin bir veya iki defa yerle bir olduğunu, yerin altına göçüp yeniden kurulduğunu Hataylıların kendilerinin söylemiş olduğunu ifade etti. Kocaeli- Gölcük depremi nasıl geniş alanı etkilediyse, bölgede oluşabilecek bir depremin de tüm güneyi etkileyebileceğini söyledi.

Kendisi de aslen Mersinli olan Prof. Ahmet Mete Işıkara, Adana ve Mersin’de yaşamın deprem gerçeğine göre düzenlenmesi gerektiğini, depreme karşı hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi.

Yoruma kapalı.