Uluslararası çapta başarılı işlere imza atan piyanist Arın Karamürsel, 81 yaşında tedavi gördüğü Kadıköy Acıbadem Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.
Dünyaca bilinen piyanist Arın Karamürsel’in hayatını kaybettiği bildirilmesi üzerine meslektaşları ve dinleyicileri internet üzerinden üzüntülerini dile getirdi.
Son yıllarda demans hastalığından müzdarip olan Karamürsel’in vefat haberini yeğeni Banu Güven duyurdu:
“Memleketimizin değerli piyanistlerinden Arın Karamürsel’i, canım teyzemi kaybettik, kaybettim. Önce demans kopardı bizi birbirimizden. En son unuttuğu, piyanosu ve Rachmaninov oldu. Canım benim, iyi ki teyzemdin, seni çok özlüyorum. #ArınKaramürsel “
Karamürsel’in yeğeni Güven, 2020 yılında teyzesi hakkında şöyle bir paylaşımda bulunmuştu:
Bugün #6AralıkPiyanistlerGünü imiş. Fotoğrafta teyzem Arın Karamürsel var. Türkiye’nin en değerli virtüözlerinden. Çok verimli olabileceği yaşta demansa yakalandı. En son piyano çalmayı unuttu. Unutmadığı kelimeler: Konser, şarkı, müzik. Ona sarılmayı, onu dinlemeyi çok özledim.
Biyografi
Beethoven ve Mussorgsky’nin eserlerini yorumladı. Arın Karamürsel İstanbul’da doğan, Piyano eğitimine İstanbul Konservatuvarı’nda Ferdi Statzer ile başlayan sanatçı, orkestrayla ilk konserini 11 yaşında, Mozart’ın No. 24 Do Minör Piyano Konçertosu’nu yorumlayarak verdi. Arın Karamürsel, çalışmalarını 1960’larda Paris’te Academie Marguarite Long’da ve Moskova’da Çaykovski Konservatuvarı’nda yürüttü. Paris’te, sırasıyla Lucette Descaves ve Germaine Mounier ile çalıştı. 1976’da Moskova’ya bu kez aspirantura çalışması için giden Karamürsel, burada Prof. Dr. Jacob Izakovich Milstein ve Alicia Kezeradze ile çalıştı. Daha sonra çalıştığı isimler arasında, Marina Ambokadze de yer aldı. Arın Karamürsel, Moskova’daki çalışmalarının ardından sırasıyla, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası solisti oldu. Kariyeri boyunca Türkiye’nin yanısıra dünyanın dört bir yanında, Fransa, Rusya, İngiltere, İsviçre, Polonya, Lüksemburg, Finlandiya, Birleşik Arap Emirlikleri, K.K.T.C, Küba, Lübnan, Meksika, Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya’da solo ve orkestrayla konserler verdi.
Meksika’da 1983’te yaptığı konser turnesinde, medya ondan “La Dama de las Sonatas” diye söz etti. Karamürsel, Cervantes Festivali’nde “En İyi Performans” ödülünü aldı. Tony Aubin, Gotthold Lessing, Enrique Batiz, Helmut Thiefelder, Pietr Bronsky, Stefan Marzuck, Gürer Aykal, Erich Bergel, Dimitri Manalov gibi şeflerle konserler veren Karamürsel, romantik bestecilere ait eserleri yorumlayışıyla özellikle dikkat çeker. Mozart, Beethoven, Schumann, Rachmaninov, Prokofiev, Scriabin’in yanısıra, Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin gibi Türk bestecilerin yapıtları da Arın Karamürsel’in repertuvarının önemli unsurlarıdır. Arın Karamürsel, Adnan Saygun’un, Yalçın Tura’nın ve Ali Darmar’ın bazı yapıtlarının da ilk seslendirilişini yapmıştır.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.