Artan Polis Sayısına Rağmen Toronto Toplu Taşımasında Suçlar Durdurulamıyor

Toronto Şehir Merkezinde, College Caddesi üzerinde yer alan Toronto Polis Merkezi (Fotoğraf: Wikipedia).

12 Haziran’da paylaşılan verilere göre, Toronto şehir yönetimi ve Toronto Transit Ulaşım Komisyonu (Toronto Transit Commission-TTC) tarafından başlatılan girişimler, toplu taşımada büyük suçları durdurmak ve sürücü güvenini artırmak konusunda pek ilerleme sağlayamadı.

Toronto polisi tarafından fiziksel ya da cinsel saldırı, hırsızlık, ateşli silahlar kullanma ve diğer şiddet içeren suçlar olarak tanımlanan büyük suç olayları, Ocak 2023’ten bu yana tüm Toronto toplu taşıma sistemlerinde yüzde 24’ten fazla arttı. Ayrıca Ocak ayında 177 olan büyük suç sayısı Mayıs ayında 220’ye çıktı.

Kişisel güvenlik konusunda TTC’nin müşteri memnuniyet oranı Ocak’ta yüzde 67’den Mayıs’ta yüzde 54’e düştü.

2023’ün başlarında Toronto’nun toplu taşıma sisteminde sürücülere yönelik şiddet içeren, aleni ve rastgele, çok sayıda saldırı rapor edildi. Bunun üzerine şehir yetkilileri trafiğin yoğun olduğu saatlerde toplu taşıma ağında devriye gezecek “yüksek oranda görünür” 80 polis memuru daha görevlendirdi.

Yine de, yolculara yönelik şiddet vakaları bir yılı aşkın bir süredir artış eğilimi gösteriyor. Şubat 2023’te TTC tarafından yayınlanan bir rapora göre, yolculara karşı şiddet olayı sayısı 2021’de 734 iken 2022’de 1.068’e yükseldi. 2018’de sadece 679 olay yaşanmıştı.

12 Haziran verilerinin Toronto toplu taşıma sisteminde büyük suçlarda artış olduğunu göstermesine rağmen şehir yetkilileri, TTC müşterilerine karşı işlenen genel suçların Ocak ayından bu yana yüzde 32 oranında düştüğüne dikkat çekti. Bu istatistiğe göre, TTC sürücülerine karşı işlenen suçların oranı, 1 milyon kişi başına Ocak ayındaki 2,70 iken, Mayıs ayında 1,82 oldu.

Rahatsız etme gibi suçları da içeren, bu daha geniş kapsamlı ölçek, TTC çalışanlarına karşı işlenen suçların oranının 1 milyon kişide Ocak’ta 8,68 iken Mayıs’ta 8,39’a düştüğünü gösteriyor.

Belediye Başkan Yardımcısı Jennifer McKelvie 12 Haziran’da yaptığı açıklamada, TTC’nin sürücülerin ve çalışanların güvenliğini artırmak için çalıştığını, şehir yönetiminin yaptığı yatırımları ve tepkileri “görmekten memnun olduğunu” söyledi. “TTC, Toronto’nun ilerlemesini sağlamada hayati derecede önemli bir rol oynuyor. Herkesin kendini güvende hissetmesi ve toplu taşıma kullanırken güvende olması gerekiyor” dedi.

Yazan: Matthew Horwood, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, The Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.