Aşı ve İlaç Alımında 17 Proje Sürdürülüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19 salgınına karşı aşı ve ilaç alımında 17 projenin sürdürüldüğünü açıkladı.

Meclis’te, bakanlığının bütçe görüşmelerinde konuşan Varank, şunları söyledi:

“Kovid-19’la mücadelede Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizde bugüne kadar görülmemiş bir seferberlik ruhunu harekete geçirdik. TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında aşı ve ilaç alımında 17 proje başarıyla sürdürülüyor. Bu seferberlik ruhu sayesinde Türkiye artık dünya standartlarında modern aşı geliştirme ve üretme kapasitesine sahip bir ülke konumuna geldi.”

20 projeye destek

Tekirdağ ve Adıyaman’daki tesislerde üretilecek aşılarla insan klinik çalışmalarına başlanacağını kaydeden Bakan Varank, şöyle konuştu:

“Hayvan deneylerini tamamlayan 4 aşı adayımız var, bu aşıların üretileceği iki tesis, insan deneylerine geçmek için gerekli olan güvenli üretim onayını Sağlık Bakanlığı’mızdan aldı. Tekirdağ ve Adıyaman’da bulunan bu tesislerde üretilecek inaktif ve adenovirüs tabanlı aşılarla Faz 1 insan klinik çalışmaları başlatılacak. Bu seferberlik ruhu sayesinde Türkiye artık dünya standartlarında modern aşı geliştirme ve üretme kapasitesine sahip ülke konumuna geldi. 500’ten fazla bilim insanı çalışıyor.”

Makine sektöründe 20 proje için destek kararı aldıklarını belirten Varank, “Servo motorlar, CNC tezgâhlar, robotlar, eklemeli imalat makineleri ve daha pek çok yüksek teknolojili ürün, hamle programı sayesinde yerli ve millî olarak üretilecek” dedi. Varank şöyle devam etti:

“Teröristlere kök söktüren SİHA’larımız için, ‘motoru yerli değil’ diye yaygara koparıyorlardı. Bu tavır çok sığ. Size çarpıcı bir örnek göstermek istiyorum. Bu bir elektronik kontrol ünitesi. Mercedes kamyonlarında kullanılıyor. Kocaeli’de bir firmamız bu elektronik kontrol ünitesini geliştirdi, üretti ve Mercedes’e satıyor. Alman Parlamentosu’nda milletvekillerinin ‘Mercedes kamyonlarında Türk ürünleri kullanılıyor, Mercedes yerli ve millî değil, Alman markası değil’ dediğini hiç duydunuz mu?”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.