Avrupa Konseyi Yapay Zekaya İlişkin İlk Uluslararası Anlaşmayı Kabul Etti
Diğer hükümlerin yanı sıra anlaşma, tarafların yapay zeka sistemlerinin demokratik kurumları ve süreçleri baltalamak için kullanılmamasını sağlamasını gerektiriyor.
Kuruluşunun 75. yılını kutlayan Avrupa Konseyine 46 üye devletin dışişleri bakanları, yıllık toplantıları kapsamında Strazburg’da bir araya geldi.Avrupa’nın en üst düzey insan hakları örgütü, yapay zekanın kullanımına ilişkin yasal açıdan bağlayıcı ilk uluslararası anlaşmayı Cuma günü(17 Mayıs) kabul etti.
Uzmanlar, uluslararası kuruluşlara ve hükümetlere, önümüzdeki yıllarda insan yaşamının neredeyse her yönünü dönüştürmesi beklenen yapay zeka teknolojisinden kaynaklanan riskleri azaltma çağrısında bulundu.
Avrupa Konseyi yaptığı açıklamada, “Avrupalı olmayan ülkelere de açık olan anlaşma, yapay zeka sistemlerinin tüm yaşam döngüsünü kapsayan ve oluşturabilecekleri riskleri ele alan ve aynı zamanda sorumlu inovasyonu teşvik eden yasal bir çerçeve oluşturuyor.” dedi.
Metin, 46 üye devletin dışişleri bakanlarını bir araya getiren Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin yıllık bakanlar toplantısında kabul edildi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinoviç yaptığı açıklamada, “Yapay Zeka Çerçeve Sözleşmesi, Yapay Zekanın insanların haklarını korumasını sağlayacak türünün ilk örneği olan küresel bir anlaşmadır.” dedi.
“Bu yeni anlaşmayla yapay zekanın insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye saygılı, sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyoruz.”
Sözleşme, Konsey’in 46 üye ülkesi, Avrupa Birliği ve aralarında ABD ve Vatikan’ın da bulunduğu 11 üye olmayan ülkenin yanı sıra sivil toplum ve akademik çevre temsilcilerini bir araya getiren hükümetlerarası bir organın iki yıllık çalışmasının sonucudur. .
Avrupa Konseyi, diğer hükümlerin yanı sıra, anlaşmanın tarafların yapay zeka sistemlerinin demokratik kurumları ve süreçleri baltalamak için kullanılmamasını sağlamasını gerektirdiğini söyledi.
Açıklamada, “Şeffaflık ve gözetim gereksinimlerinin” kullanıcılara “AI sistemleri tarafından oluşturulan içeriğin tanımlanmasını” da içereceği belirtildi.
Çerçeve sözleşmesi, Eylül ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak adalet bakanları konferansında imzaya açılacak.
Mart ayında Avrupa Parlamentosu, OpenAI’nin ChatGPT’si gibi güçlü sistemler de dahil olmak üzere, yapay zekayı yönetmek için dünyanın en geniş kapsamlı kurallarını kabul etti.
Üst düzey AB yetkilileri, ilk olarak 2021’de önerilen kuralların vatandaşları teknolojinin son derece hızlı gelişmesinin risklerinden koruyacağını ve aynı zamanda kıtada yenilikçiliği teşvik edeceğini söyledi. (Kaynak: TheCouncil of Europe)
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.