Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, “Adil bir asgari ücret belirlenmesini talep ediyoruz.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025’te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 10 Aralık’ta gerçekleştirdi.Toplantı öncesi kısa mesajlar veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, “Hem işçinin hem de işverenin lehine olabilecek maksimum faydayı sağlayacak şekilde bir ücreti belirlemeyi hedefliyoruz” dedi.
Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısından önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bahçesinde basın mensuplarına açıklamada bulundu. Toplantının hayırlı olması temennisinde bulunan Işıkhan, şöyle konuştu:
“Hem işçinin hem de işverenin lehine olabilecek maksimum faydayı sağlayacak şekilde bir ücreti belirlemeyi hedefliyoruz. Bu ücreti belirleyecek olan da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’dur. Sonuç hayırlı olur inşallah. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde sosyal diyaloğa önem veriyoruz. Sosyal diyalog ile çalışma hayatında çözemeyeceğimiz bir sorunun olmadığını düşünüyoruz.”
Toplantıda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. Komisyonda işçi kesimini temsil eden 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetine, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar başkanlık etti. Heyette geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4 işçi yer aldı. Masada işçileri aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven temsil etti.
Saat 16.00’da başlayan toplantı yaklaşık 1 saat sürdü. İkinci toplantı 16 Aralık’ta yapılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, “Adil bir asgari ücret belirlenmesini talep ediyoruz. İşçi ve işveren temsilcilerinin görüşleyini dinleyeceğiz, üç taraflı bir mekanizma işletiyoruz, işçi ve işveren maksimum fayda sağlayacak rakam olacak” dedi.
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, rakam konuşulmadığını belirtti. Ağar, her yıl dört toplantı yapıldığını ancak bu sene üçüncü toplantıda belli olacağını öngördüğünü vurguladı.
Ağar, ikinci toplantıda rakam söylemeyeceklerini; rakamı işveren hükümetten duymak istediklerini belirtti. Ağar, toplantının ardından şunları söyledi:
‘Asgari ücret günlük 667 TL. Bugün bir kilo et alamıyorsunuz. Onun için bunu düşünmek lazım.
Ülkemizin ekonomisine katkı sunan insanlarımızın ücretlerinin yükselmesi lazım. İnsanlarımız ev kiralarını veremez hale geldi. Biz ülkemizi milletimizi seviyoruz. Bizi de sevsinler. Yüzümüz asık kalmasın. Önümüzdeki toplantıda bir ücret belirlenirse ona göre hareket edelim.”
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 17 BİN 2 LİRA
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.