BM Suriye Liderlerine Uygulanan Yaptırımları Kaldırdı

Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şaraa, 24 Eylül 2025’te New York’taki BM Genel Merkezi’nde 80. BM Genel Kurulu’na (UNGA) hitap ediyor. (Fotoğraf: Jeenah Moon/Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şaraa, 24 Eylül 2025’te New York’taki BM Genel Merkezi’nde 80. BM Genel Kurulu’na (UNGA) hitap ediyor. (Fotoğraf: The Epoch Times aracılığıyla, Jeenah Moon, Reuters)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şaraa ve İçişleri Bakanı Anas Khattab’a uygulanan yaptırımları kaldırdı. Böylece BM, Esad’ın Aralık 2024’te devrilmesinin ardından ülkede yaşanan değişimi kabul etmiş oldu.

ABD tasarıyı desteklerken, Çin çekimser kaldı. Ancak BM konseyi yaptırımların kaldırılması kararını 14 oyla kabul etti. Bu karar el-Şaraa ve Khattab’ı, IŞİD ve El Kaide ortaklarını hedef alan yaptırımlardan uzaklaştırıyor.

Karar öncesinde, Mayıs ayında ABD, İngiltere ve AB, Suriye’ye ait 15 milyar dolarlık varlık üzerindeki kısıtlamaları kaldırdı. Ayrıca ABD Temmuz ayında Heyet Tahrir el-Şam’ı (HTŞ) yabancı terör örgütleri listesinden çıkardı. İngiltere de Ekim ayında benzer adımı attı.

BM bu kararla, Suriye geçici hükümetinin insani yardıma erişimi kolaylaştırma ve terörle mücadele taahhütlerini tanımış oldu. Kararda ayrıca insan haklarını koruma sözü de vurgulandı.

ABD Büyükelçisi Mike Waltz, kararı “Suriye’nin yeni dönemi için güçlü bir siyasi sinyal” olarak değerlendirdi. Waltz ayrıca, hükümetin kimyasal silahları temizleme ve bölgesel güvenliği sağlama çabalarını övdü.

Suriye Temsilcisi Kararı “Güven ve Onur” Olarak Değerlendirdi

Suriye temsilcisi İbrahim Abdülmelik Olabi, kararı “yeni Suriye’ye güvenin artması” olarak yorumladı. Olabi bunu, Suriye yönetimi ve halkı için bir “onur nişanı” olarak nitelendirdi.

Geçen yıl boyunca BM, el-Şaraa’ya seyahat muafiyetleri vermişti. Böylece el-Şaraa, Konsey oylamasına gerek olmadan Beyaz Saray’daki Trump görüşmesine katılmıştı.

El-Şaraa, 2005 yılında Irak’ta El Kaide’nin öncüsü olarak bir örgüte katılmış, ardından bir AQI hücresini yönetmişti. Daha sonra ABD güçleri onu tutukladı ve Camp Bucca’da alıkoydu. 2010 veya 2011’de serbest bırakıldı.

Suriye’ye döndükten sonra 2012’de El Nusra Cephesi’ni kurdu. 2016’da El Kaide ile resmi bağını kopardı ve 2017’de örgütünü HTŞ olarak yeniden adlandırdı. Ayrıca HTŞ yönetimi, devlet kurumlarını korumak ve silahlı grupları güvenlik güçlerine entegre etmek için çalışmalar yaptı.

Avrupa Parlamentosu, Suriye hükümetinin yaptırımlardan çıkarılmasının gerekçelerini açıkladı. Uzmanlar, kararı Suriye’de istikrar ve siyasi süreç için kritik bir adım olarak yorumladı. Ayrıca karar, bölgesel güvenlik ve uluslararası ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını gösteriyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.