BRICS Liderleri Güney Afrika’da

Kaynak: Pixabay – kirill_makes_pics

Çin lideri Şi Cinping, “Yeni bir tarihi başlangıç ​​noktası” yorumu yaptı.

BRICS liderleri, bloğun genişlemesi ve dolara bağımlılığın azaltılması gündemiyle Güney Afrika’da bir araya geliyor. Çin lideri Şi Cinping, “Yeni bir tarihi başlangıç ​​noktası” yorumu yaptı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkelerinin liderleri, bloğu genişletme konusunu ele alacakları zirve için Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde bir araya geliyor. Ukrayna savaşı ve Çin ile ABD arasında artan rekabet nedeniyle yükselen küresel gerilimlerin, bloğun güçlendirme çabalarına aciliyet kazandırdığı yorumları yapılıyor. Bloğa katılmak isteyen çok sayıda ülke mevcut.


Güney Afrika, BRICS’in genişlemesinin önde gelen savunucusu olan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i, günün ilerleyen saatlerinde grubun diğer liderleriyle yapacağı toplantılar öncesinde bu sabah ağırladı. Şi ile görüşen Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, iki ülkenin genişleme konusunda “benzer görüşlere” sahip olduğunu söyledi.

Ramaphosa, “BRICS’in küresel yönetişim reformunda ve dünya genelinde çok taraflılık ve iş birliğinin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynayan hayati derecede önemli bir forum olduğu görüşünüzü paylaşıyoruz, Başkan Şi” dedi. Şi, Güney Afrika’ya varışından kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada “Yaklaşan zirvenin BRICS mekanizmasının gelişiminde önemli bir kilometre taşı olacağından eminim” dedi. Çin ve Güney Afrika’nın “yeni bir tarihi başlangıç ​​noktasında durduğunu” söyledi. Brezilya Başbakanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de 22-24 Ağustos tarihleri arasındaki zirveye katılıyor.

Ukrayna’da savaş suçu işlediği iddiasıyla hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Güney Afrika’ya gitmeyecek ve sanal olarak zirveye katılacak.


Voa’nın haberine göre; BRICS, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve şu anda yavaşlama ile boğuşan Çin’den, günlük elektrik kesintilerine yol açan bir elektrik kriziyle karşı karşıya olan olan Güney Afrika’ya farklı bir grup ülkeyi biraraya getiriyor.


Hindistan ve Çin, tartışmalı sınırlarında dönem dönem çatıştı ve bu da fikir birliğine dayanan grupta karar alma süreçlerini zorlaştırdı. Çin’in hakimiyetine ve aceleci genişlemeye karşı temkinli olan Hindistan’ın Dışişleri Bakanı Vinay Kwatra dün yaptığı açıklamada,”olumlu niyete ve açık fikirliliğe” sahip olduğunu söyledi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.