Bütçeden En Büyük Pay Şehir Hastanelerine

Fotoğraf:Pixabay-1662222

Tedavi edici sağlık hizmetleri için ayrılan bütçenin yüzde 11’inden fazlası şehir hastanelerinin kira bedeli olarak belirlendi. Bu oran hizmet satın alma giderleri ile yüzde 16,15’e çıkıyor.

TBMM’de Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmeleri devam ederken 2024 yılı bütçe teklifinde Cumhurbaşkanlığı tarafından, merkezi yönetim bütçesinin yalnızca yüzde 6,6’sı (732 milyar 562 milyon 378 bin TL) Sağlık Bakanlığı için ayrıldı.


Sağlık Bakanlığının bütçe tekliflerinde ise 2024 yılı bütçesinin yüzde 71’inin ‘tedavi edici sağlık’ hizmetleri için ayrıldığı görüldü. Tedavi edici sağlık hizmetleri için ayrılan bütçenin yüzde 11’inden fazlası şehir hastanelerinin kira bedeli olarak belirlenirken bu oran hizmet satın alma giderleri ile yüzde 16,15’e çıkıyor.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, TBMM Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2024 bütçe kanun teklifi üzerinde konuştu. İlgezdi’nin konuşmasında;


Bütçede; insan yok, sağlık yok, insanlarımızın derdine derman yok. Bu bütçede; ranta ve yandaşlara kaynak var. Halka ödenek yok. Rant demişken; Şehir Hastaneleri Bakanlığı’na dönüşen Sağlık Bakanlığı bütçesini görüştüğümüzü ifade etmek tam da yerinde olur. Şehir Hastaneleri Bakanlığı… 2023 yılında, 46 milyar 662 milyon lira kaynak aktarılan şehir hastanelerine 2024’te aktarılacak oran yüzde 78 artışla 83,7 milyara çıktı. Sağlık Bütçesi yüzde 57 artarken, şehir hastanelerine ayrılan pay yüzde 78 arttı. Şehir Hastanelerinin payı böylesine yükselirken, genel bütçe içerisinde sağlık payının yüzde 10 bile olmadığını ifade etmem gerekiyor.

İktidarınızın Türkiye Yüzyılı, tarih kitaplarında sağlıkçılara şiddet yüzyılı olarak anılacak. Caydırıcı önlemler almadığınız sürece hekim bulamayacaksınız. Türkiye’nin en zeki beyinleri neden gidiyor. Para için değil; emeklerinin gerçek karşılığını alamadıkları için; mesleklerinin saygınlığına gölge düşürüldüğü için gidiyorlar. Hekimlerimiz itibarlarına saygı olmadığı için ülkelerini terk ediyor.


İktidarınız, milli gelirin yüzde 54’ünü toplumun sadece yüzde 10’una sunarak derin bir eşitsizliği yaratmakta. Sağlık, bütçede, geçiştirilen bir kalem olarak kalıyor sadece. Hatta o kadar geçiştirilmiş ki 2023’te personel giderlerinin bütçedeki oranı yüzde 70 iken bu sene yüzde 50’ye indirilmiş…

Dün, tekrardan hastane randevularına baktım. Göz hastalıkları için Marmara Bölgesi’nde randevu bulamadım. Koca Marmara bölgesinde sadece beş ilçede randevu buldum. Diğer bölümler de bundan farklı değildi. Diyelim ki randevuyu buldunuz; tomografide, MR randevusunda 2024’ün yarısını beklemeniz gerekiyor. Randevu bulamayan halkımız acile akın ediyor. 130 milyon acil başvurusu ile dünya rekoru kırdık. Bu nedenle her 5 kişiden 1’i özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor.

Parası olanın sağlık hizmeti alabildiği, vatandaşın müşteri yapıldığı bu düzenin sorumlusu iktidarınızdır. Türkiye artık sosyal bir devlet değil. Temel sağlık hizmetlerinde bile özelleştirilmiş bir devlet anlayışı var. Maalesef 2024 Sağlık Bakanlığı bütçesi de kamucu bir yaklaşımla sosyal devletin gereği insanı özne yapan bir şekilde harcanamayacak. Halkı düşünerek bir bütçe yapmak çok mu zor? CHP yapacak.” diye konuştu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.