Türk Basketbol Oyuncusu, Çin’in Tibet’e Baskı Uyguladığı Çağrısında Bulunduktan Sonra “Celtic Games” Çin’de Erişime Kapatıldı
Ulusal Basketbol Birliği (NBA), Türk “Boston Celtics” oyuncusu Enes Kanter’in; Çin’in Tibet’te devam eden baskısına son vermesi çağrısında bulunduğu bir video çekmesinin ardından, Çin’de daha fazla baskıyla karşı karşıya.
20 Ekim’de, Tibet’in manevi lideri Dalai Lama’nın resminin bulunduğu siyah bir tişört giyen Türk oyuncu Enes Kanter, iki dakikalık bir videoda Çin’i eleştirdi, rejimin bölgede boğucu bir atmosfer yarattığını ve en az 150 Tibetlinin baskıyı protesto etmek için kendilerini yakmasına neden olduğunu söyledi.
Kanter, yerel halkın maruz kaldığı suistimalleri öğrendiğinde, artık “bizim doğal olarak kabul ettiğimiz özgürlüğü kullanmak için” “sessiz kalamayacağını” söyledi.
“Tibet’in geleceğine sadece Tibet halkı karar vermeli” diyen Kanter, “Tibetli kardeşlerinin yanında duracağını” ve “özgürlük davalarını destekleyeceğini” de sözlerine ekledi.
Çarşamba gecesi, New York Knicks’e karşı bir oyun sırasında “Free Tibet” (Özgür Tibet) ifadesini taşıyan ayakkabılar giydi.
Kanter’in açık sözlülüğü, Twitter Çin’de yasaklanmış olmasına rağmen, Pekin’in öfkesini tetikledi. Perşembe sabahı itibariyle, Celtics oyunları için tüm canlı yayınlar Çinli video akışı devi Tencent’ten kaldırıldı. Tencent, Celtics’in Çarşamba günkü fazla mesai kaybından öne çıkan haberleri de şirketin spor platformunda yayınlamadı.
Tencent Sports programı, yaklaşan Celtics oyunlarının yalnızca resim ve metinlerde mevcut olacağını gösteriyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, “Tibet’te dünya çapında tarafsızlığı savunan arkadaşlarımızı memnuniyetle karşılıyoruz. Diğer yandan, Tibet’in gelişimine yönelik saldırıları ve karalamaları asla kabul etmiyoruz.” diyerek, Kanter’in prestij peşinde koştuğunu ve dikkat çekmeye çalıştığını söyledi.
NBA, Boston Celtics ve Tencent, Epoch Times’ın yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.
Çin, geçmişte insan hakları ihlalleriyle ilgili Batılı eleştirilere karşı koymak amacıyla, Tibet ve Sincan’a geziler teklif etmişti. Ancak ,bu tür turlar nadir gerçekleştirilir ve sıkı bir şekilde kontrol edilir ve yabancı gazetecilerin yerel halkla denetimsiz etkileşim kurma fırsatları sınırlıdır.
Celtics’in popüler bir Çin mikroblog platformu olan resmi Weibo sayfasında, milliyetçi Çinli kullanıcılar öfkeli mesajlar yağdırdı ve bazıları Kanter’in kovulmasını istedi. Weibo’da 610.000’den fazla takipçisi olan bir Celtics hayran sayfası, Çarşamba günü “belli bir NBA oyuncusunun sosyal medyasına” dikkat etmediği için özür diledi ve takımla ilgili bilgileri güncellemeyi bırakacaklarını duyurdu.
Bildiride, “Ulusal uyumu ve anavatanın saygınlığını zedeleyen her türlü davranışa kararlı bir şekilde karşı koyacağız.” ifadesi yer aldı.
Celtics maçlarının yayından kaldırılması, NBA’in iki yıl içinde Çin’i ikinci kez hararetlendirdiğine işaret etti.
Ekim 2019’da, Houston Rockets’ın genel müdürü Daryl Morey, “Özgürlük için savaşın. Hong Kong’un yanında durun.” ifadesini içeren bir resimli tweet yayınladığı için tepki çekmişti. Bu, Pekin’in artan kontrolüne direnen kent demokrasi yanlısı hareket sırasında, popüler bir protesto sloganı oldu. Morey daha sonra tweeti sildi.
NBA, “uygunsuz” olduğunu ve “Çinli sporseverlerin duygularını ciddi şekilde incittiğini” söylediği “pişman edici” gönderi için özür dilemek için çırpındı, ancak açıklama; bir dizi Çinli sponsorun ilişkilerini kesmesini önlemek için çok yeterli olmadı.
Tencent ve Çin devlet yayın kuruluşu CCTV, Houston Rockets maçlarının yayınını bir yıldan fazla bir süre askıya aldı. NBA Komiseri Adam Silver, daha sonra ifade özgürlüklerini desteklediklerini ve geçen Kasım ayında kendi isteğiyle görevi bırakan ve Philadelphia 76ers’ın başkanı olan Morey’yi kovması için Pekin’den gelen baskıya direndiklerini söyledi.
Morey’nin hamlesinden bu yana, 76ers da hedef alındı. Geçen yılın Aralık ayının sonundan bu yana Tencent, takımı içeren maçlar için yalnızca metin ve resim güncellemeleri verdi.
Haber: Eva Fu / The Epoch Times
Çeviri: Şendağ Gökçe / Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.