CHP Mersin MV Kış; “Bu kanun teklifi halkın gündeminden uzaklaşmanın en acı örneğidir!”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulunda  Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde yaptığı konuşmada AKP hükümetini halkın gündeminden uzak olmakla eleştirirken CHP olarak kanun teklifine karşı olduklarını belirtti.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulunda gerçekleştirilen turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin kanun teklifi görüşmelerinde bir yandan iktidarı eleştirirken diğer yandan kanun teklifine neden karşı olduklarını anlattı.  Yerel seçimlerden sonra yapılan ilk genel kurul toplantısını halkın beklentilerinden, önceliklerinden, gündeminden ve ihtiyaçlarından uzak bir meclis toplantısı olarak tanımlayan Kış,  “31 Mart Yerel Seçimlerinde bu halk 22 yıldır iktidarda olan AKP hükümetine çok çok önemli mesajlar vermiştir.” dedi. Geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı ve ekonomik kriz ile boğuşan ve yalnız bırakılan vatandaşın  haklı isyanını sandığa yansıttığını ifade eden Kış, “ Milletimiz, yaşanan ekonomik krizden çıkışı ve   toplumda umudu, huzuru ve adaleti sağlayacak olan  parti olarak Cumhuriyet Halk Partisi’ni görmektedir.” dedi.  

Yasa teklifinin zamanlamasını da eleştiren Kış Genel Kurula hitaben şunları ifade etti; “Maalesef içerisinden geçtiğimiz krizin etkileri artarak devam etmektedir. Sonuçları da en fazla dar gelirlilerimizi, işçilerimizi, emeklilerimizi ve üreticilerimizi etkilemektedir. Bugün burada görüyoruz ki vatandaşın sesine kulak tıkayanlar, sandıkta gereken dersi almamış olacak ki, Türkiye’nin gündeminden uzak bir düzenleme ile TBMM Genel Kurulunu açmıştır. CHP olarak dün olduğu gibi bugün de yarın da toplumun tüm kesimlerinin sesi olmaya, sorunlarını gündeme getirmeye, çözmeye devam edeceğiz. Adaletsizliği, hukuksuzluğu, yoksulluğu, yolsuzluğu, sefaleti bu ülkenin gündeminden çıkaracağız.”

Konuşmasının devamında  hükümetin bir güç zehirlenmesi içerisinde olduğunu söyleyen Kış, . “ AKP halkın gündeminden kopmuş, seçimden ve seçim sonuçlarından ders almamıştır. Milyonların gözü kulağı bugün TBMM’de iken şu anda görüşmüş olduğumuz kanun teklifi halkın gündeminden uzaklaşmanın en acı örneğidir maalesef.”  dedi.

Kış; “14.000’e yakın turist rehberi mesleklerinin güvencesi olarak gördükleri kanunlarında yapılacak yanlışlardan acilen dönülmesini istiyorlar.”

Kış, kanun teklifini eleştirdiği konuşmasının devamında turist rehberleri ve seyahat acentelerini ilgilendiren kanun teklifinin kendisin de üyesi olduğu Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda tartışıldığını ve yapılan muhalefete rağmen kabul edildiğini söyledi. Türkiye’nin turizm alanındaki iddialarını ve hedeflerini gerçekleştirmek için turizm sektörünün tüm süreçlerinin yeniden yapılanmasına CHP olarak destek verdiklerini söyleyen Kış, sektördeki ihtiyaç ve eksiklerin neler olduğu tespit edilirken ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmadığına dikkat çekti. Teklifi bir AKP klasiği olarak nitelendiren Kış, CHP olarak turist rehberleriyle mecliste bir araya geldiklerini ve görüş alış verişlerinde bulunduklarını ifade ederek  “14.000’e yakın turist rehberi mesleklerinin güvencesi olarak gördükleri kanunlarında yapılacak yanlışlardan acilen dönülmesini istiyorlar.” dedi.

Kış konuşmasının devamında şunları kaydetti; “Tur otobüslerinde rehberler bulundurma zorunluluğunun kaldırılması, yerlerinin yabancı tur çalışanlarına bırakılması, rehberleri sadece müze ve ören yerlerine, tescilli kültür varlıklarına sunulacak tanıtım yerlerine hapsetmek kabul edilemez bir durumdur. Rehberlik hizmetlerinde yapılacak  bu düzenleme ülke turizmine ve turist rehberliği mesleğine hem nitelik hem de nicelik bakımından zarar verecektir. Yerli ve mili olma iddiası taşıyan iktidar, turist rehberlerinin çalışma alanlarını daraltırken ülkemizin doğru şekilde tanıtılmasını da engellemektedir. “  

Kış: “Teklifin bu şekilde kanunlaşmasına CHP olarak karşıyız.”

Türkçe turist rehberliği adı altında getirilen uygulama ve Türkiye’de yaşayıp bir şekilde Türk vatandaşlığına geçmiş olan Uzak Doğu dilleri rehber adaylarının gerekli eğitimleri almadan rehberlik yapmasının da önünün açılacağı bu düzenleme ile 14.000 kokartlı rehberin daha da ucuza çalışması sonucunu getireceğini de ifade eden Kış, bu değişikliklerin  rehberlik mesleğinin vasfını esastan değiştirecek nitelikte olduğunu ve bunun gerekçesinin de anlaşılamadığını söyledi. Turist rehberi olmayı engelleyen hükümler arasında Cumhurbaşkanına hakaret suçunun da eklenmesini eleştiren Kış, “ Oysa ki rehberlik mesleği ve kanunda tanımlanan rehberler bir kamu hizmeti ve görevi değildir.” dedi.  Sonuç olarak açıklanan tüm bu sakıncaları ve eksiklikleri içermesi, anayasaya aykırılıklar taşıması nedeniyle teklifin bu şekilde kanunlaşmasına CHP olarak karşı olduklarını belirtti.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.