CHP Niğde Milletvekili Ö.Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına Yazılı Soru Önergesi Verdi

Fotoğraf: Pixabay – ikon

CHP’li Gürer, ihracatı yapılan tarımsal ürünlerden, pestisit kalıntısı nedeniyle geri gönderilen ürünlerle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ihracatı yapılan tarımsal ürünlerden, pestisit kalıntısı nedeniyle geri gönderilen ürünlerle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai ilaçlamada pestisit kalıntısına yol açan 217 aktif maddenin kullanımının Türkiye’de yasaklandığını açıkladı. Önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi;

  1. 2022 yılından itibaren pestisit kalıntısı nedeniyle ihracatı yapılan ancak ülkemize geri iadesi yapılan ürünler nelerdir ve miktarı ne kadardır?

2. Ülkemizde yıllık tarım ilacı tüketimi ne kadardır?

3. Farklı ülkelerde kullanımı yasak olduğu halde ülkemizde kullanımı sürdürülen pestisit var mıdır?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan ürünlerin yurda girişine izin verilmediğini söyledi. Avrupa Birliği’nde ve diğer ülkelerde yasaklanan aktif maddelerin takip edildiğini açıklayan Bakan Yumaklı, “Bu aktif maddelerle ilgili ülkemizde de gerekli yasaklamalar yapılmaktadır. Bu çerçevede, Avrupa Birliğinde kullanımdan kaldırılan 217 aktif maddenin ülkemizde de kullanımı sonlandırılmıştır” açıklamasında bulundu.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı açıklamayı tatman edici bulmadığını ifade ederek; “Tarım ilacı kullanmadan üretim yapmak zorlaştı. Hatta Akdeniz sineği gibi bu yılda Niğde’de bahçelere büyük zarar veren zararlılar içinde ilaçlar geliştirilmesi gerekiyor .Tarım ilacı aynı zamanda tarımda zararlıları yok eden bir zehir. Bu nedenle kullanımı, miktarı, uygulama biçimi önemli. Ülkemizde küçük tarım alanlarında yapılan ilaçlamalar halen çoğu kulaktan duyma ya da satanın tarifi ile sürdürülüyor .Bu bağlamda yeterli bir eğitim yok. Tarım zehirleri ile ilgili genelde haberler ihraç ettiğimiz ürünler üzerinden kamuoyuna yansıyor. Esasen iyi yıkamak dahi yetmeyip kabuğu mutlaka soyulması gereken ürünlerde var. Bir nedenle tarım ilaçları ürünle bedene girmemesi içinde gerekli bilgilendirme de sağlanmalıdır. Bakanlık sorulara açık yanıt vermeye korkuyor” dedi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.