Çin, ABD İle Nükleer Silah Görüşmelerinin Tayvan’a Silah Satışı Nedeniyle Durdurulduğunu Açıkladı

Fotoğraf: sosyal medyadan alınmıştır

Çin, ABD ile silahların kontrolü ve yayılmasının önlenmesine ilişkin istişare görüşmelerini askıya aldığını açıkladı.

Çin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington’un Tayvan’a silah satışına yanıt olarak ABD ile nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve silah kontrolüne ilişkin müzakereleri askıya aldığını duyurdu.ABD ve Çin, Kasım ayında lider Joe Biden ile Xi Jinping arasındaki zirve öncesinde güvensizliği azaltma çabalarının bir parçası olarak nükleer silahların kontrolü konusunda nadir görüşmeler gerçekleştirdi.
Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin özerk Tayvan’a yaptığı son silah satışlarının “iki taraf arasındaki silah kontrolü istişarelerinin devamı için siyasi atmosferi ciddi şekilde baltaladığını” söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, “ABD, Tayvan’a silah satışını sürdürdü ve Çin’in temel çıkarlarına ciddi şekilde zarar veren ve siyasi karşılıklı güveni zedeleyen bir dizi olumsuz eylemde bulundu” dedi.

“Bu nedenle Çin, ABD ile silah kontrolü ve yayılmanın önlenmesi konusunda yeni bir müzakere turuna ilişkin müzakereleri askıya alma kararı aldı” dedi.
Pentagon, geçen ekim ayında Kongre tarafından onaylanan bir raporda, Çin’in nükleer cephaneliğini ABD’nin daha önce tahmin ettiğinden daha hızlı geliştirdiğini belirtmişti.

Çin’in Mayıs 2023 itibarıyla 500’den fazla operasyonel nükleer savaş başlığına sahip olduğu ve 2030 yılına kadar bu sayının 1000’den fazla olması muhtemel olduğu belirtildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’ne göre, ABD şu anda yaklaşık 3.700 nükleer savaş başlığına sahip. Bu rakam, Rusya’nın yaklaşık 4.500 nükleer savaş başlığından sonra geliyor. Çin’e ait ise 410 savaş başlığı bulunuyor.

Lin, “Çin, karşılıklı saygı temelinde uluslararası silah kontrolü konularında ABD ile iletişimi sürdürmeye isteklidir” dedi.

“Ancak ABD’nin Çin’in temel çıkarlarına saygı göstermesi ve diyalog için gerekli koşulları yaratması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Washington, haziran ayında Tayvan’a, çoğunluğu adanın F-16 savaş uçakları için yedek parça ve tamir parçaları olmak üzere toplam değeri yaklaşık 300 milyon dolar olan iki askeri satışa onay verdi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.